Klasický turek není horší kávou než presso

29. února 2012 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách

BE100341.tif

Na pozitivní účinky kávy na lidský organismus nemá vliv způsob její přípravy. Vyplynulo to ze studie Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze, kterou prezentoval Institut kávy.

Experti zkoumali čtyři druhy kávy: mletou-praženou kávu pro přípravu „turecké“ kávy, rozpustnou kávu, kávu v kapslích a mletou kávu na přípravu espressa, které připravovali v ČR obvyklými způsoby. Zjistili, že dobrou kávu lze získat všemi testovanými způsoby přípravy. Výsledky studie též potvrdily, že zvolený způsob přípravy kávy ovlivňuje zastoupení jednotlivých složek ve výsledném nápoji.

S ohledem na obsah kofeinu v nápoji hraje roli použitá odrůda kávy (Robusta má obecně vyšší obsah kofeinu než odrůda Arabica), zatímco vlastní způsob přípravy kávy tuto skutečnost už výrazně neovlivní. „V podstatě je z hlediska psychostimulačního účinku kávy jedno, zda si dáte espresso, rozpustnou kávu nebo zalévanou kávu. Jakákoliv z nich pomůže díky kofeinu zlepšit bdělost, pozornost, logické myšlení a celkovou tělesnou a duševní výkonnost,“ uvedl odborný garant Institutu kávy Pavel Kohout. Kromě kofeinu se kávy liší zastoupením ostatních látek, k jejichž tvorbě dochází v průběhu procesu pražení. Dosažené teplota a délka pražení ovlivňují především vznik charakteristického aroma a chuti. Vysoké teploty při pražení způsobují i vznik antioxidantů. S ohledem na technologii výroby nejvyšší antioxidační aktivitu vykazovala rozpustná káva.

V posledních letech se sleduje také tvorba „procesních kontaminantů“ – akrylamidu a furanu, s cílem optimalizovat výrobní proces. V žádném z vyšetřovaných vzorků sledované látky nepřekročily běžně zjišťované hodnoty. Při konzumaci rozpustné kávy připravené podle doporučení výrobců je příjem výše uvedených látek v porovnání s ostatními typy kávy nejnižší.

Studie také potvrdila přítomnost antioxidačních látek ve všech druzích kávy. „Antioxidanty spolu s ostatními látkami hrají rozhodující roli při pozitivních vlivech kávy na lidský organismus,“ vysvětluje Kohout a dodává: „Díky nim pravidelná konzumace kávy může snižovat riziko vzniku diabetes mellitus II. typu, má protinádorové účinky a pozitivně působí při prevenci Alzheimerovy choroby.“

Milovníci tradiční české turecké kávy se podle Kohouta nemusí bát, že by byla škodlivější než jiné druhy kávy. Podle odborníků obsahuje téměř totožné množství pozitivních i negativních složek jako tolik oblíbené presso. „Nakonec jsme dospěli k závěru,že způsob přípravy žádným způsobem neovlivňuje obsah kofeinu, ani škodlivin,“ řekl Jana Hajšlová z VŠCHT. Jedinou výjimkou je instantní káva, kde je díky způsobu její výroby méně furanu. Hodnota negativních látek podle Hajšlové ovšem ani v jednom případě nebyla vysoká a zdraví škodlivá.

Naše voda

 

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách