Klasickému pivu začíná hodně konkurovat jablečný cider

7. ledna 2013 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách

Cider-strongbow

V pražských barech se boří mýty, že Češi pili, pijí a budou pít jen pivo. Jak totiž píše Kutnohorský deník, za poslední rok se značně rozšířila popularita českého cideru – přírodního kvašeného jablečného nápoje.

Suchý cider je hořký jako pivo a konzistencí a kyselostí připomíná víno. Unie výrobců lokálního cideru přitom odhaduje,že za poslední rok přibylo v Praze nejméně padesát hospod a barů, kde se prodává český cider. Některé nabízejí cider i točený ze sudu a na předvánočních trzích loni nahrazoval horký cider se skořicí někdy tradiční svařák. Když připočteme zahraniční cider, který do hospod nabízejí mezinárodní nápojářské skupiny, roste pivu velká konkurence. A navíc na rozdíl od pivních limonád je to nápoj čistě přírodní.

Zmíněná unie pořádá v lednu ochutnávku malých českých ciderů, kde bude nabízet vzorky patnácti různých výrobců. Cider je velmi podobný domácímu jablečnému vínu, ale vyznačuje se mnohem čistší a sušší chutí. V jiném případě se do jeho výroby pouští pěstitelé jablek, kteří nemohou svoji produkci uplatnit v nabídce supermarketů. Z českých značek se v Praze dříve pil nejvíce moravský Mad Apple, který nyní nenápadně nahrazuje cider F. H. Prager stáčený v bývalém pivovaru v Kročehlavech.

Iniciátorem unie, která má informovat o nápoji z českých jablek, je kromě F. H. Prageru také jihočeská Cidreria a Applepunk. „Cider spojuje podle mne výhodu vína i piva, tedy lenivou pohodu z piva a povznesení z vína,“ říká s úsměvem Nikola Hořejš z jablářství F. H. Prager.

„Češi jsou zvyklí spíše na sladké cidery OE limonády,“ domnívá se Cyril Holub z Unie výrobců lokálního cideru. „Správný cider je hořký a řízný. Výhodou všech jeho druhů a typů je, že se dá vyrábět lokálně a je to taková soběstačná alternativa k masové výrobě limonád a alkoholu. Většina výrobců je jako my. Jsou to kamarádi, kteří chtějí, aby byl u nás levný cider běžně k dostání,“ dodává.

Jak chutná pravý jablečný cider? Receptů a různých vychytávek na výrobu cideru je spoustu. Liší se podle krajů i rodinných tradic. Cider se vyrábí od Španělska po Švédsko a samozřejmě hraje velkou roli to, jaká jablka a jaké technologie se použijí. Některé cidery jsou čiré, jiné takzvaně ‘cloudy‘, některé perlivé, jiné tiché, některé mají hodně zbytkového cukru a málo alkoholu, jiné naopak. Například na venkově v Andalusii se sidra, jak ve Španělsku říkají cideru, pije speciálním naléváním z výšky, aby se provětrala. Často tomu mají i přizpůsobené putyky: na zemi jsou piliny, které nasávají všude rozlitý cider a na konci večera se jednoduše vymetou ven na kompost.

Zdroj: Kutnohorský deník

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách