Kilo kapra bude letos i za 95 korun

28. listopadu 2012 | Rubrika: Rybářství a rybníkářství , Voda a naše peněženka

IMG_6777 kapr v kádi

Za nákup kaprů na štědrovečerní večeři si letos spotřebitelé mírně připlatí, jak již v minulosti portál Naše voda prognózoval. Nejnověji rozebírtá cenovou situaci regionální mutace deníku Mladá fronra Dnes (MFD).

Podle ní ale o třetinu cena kaprů ve srovnání s minulým rokem, jak občas zaznívá, přece jen nestoupne. Dá se však čekat, že ryby podraží o několik korun na kilogram – pokud se loni třeboňský kapr prodával za 75 až 80 korun za kilo, letos se cena může pohybovat kolem 77 až 85 korun za kilo a u výběrových ryb až kolem 95 korun za kilo. Podobné doporučené ceny hlásí i jihomoravské rybářství Pohořelice. Roli navíc hraje to, jakou marži si nasadí prodejci nad doporučené prodejní ceny, ale zejména v menších městech mohou být prodejní ceny nakonec o něco, klidně až o patnáct korun za kilo, nižší. Ceny ryb, které se začnou prodávat až v druhé polovině prosince, však zatím nejsou pevně dány. To, že budou o něco dražší než loni, potvrdili ale deníku jak zástupci největších tuzemských rybářství v Třeboni a Klatovech dodávající kapry do celé republiky, tak dvě menší rybářství Kinský a Růžička z Vysočiny.

Při nákupu kapra by měli podle MFD spotřebitelé preferovat spíš menší ryby, nikoliv jen kvůli ceně –nejchutnější maso mají údajně kapři dvou až dvouapůlkiloví, větší už mívají mnoho tuku, který není chutný a navíc kaprovi přidává na poněkud rybniční chuti. Pokud jste velká rodina, raději kupte ryb více, i když to znamená větší práci se zabíjením, kucháním či stahováním ryb. Příliš malý kapr, například kilový, se rovněž nedá doporučit, protože v něm bude příliš mnoho malých kostí. Každopádně, kapr musí mít pevný, neoslizlý povrch těla, lesklé šupiny a narůžovělé žábry, pozor také na zakalené oči.

Kapři se samozřejmě dají koupit již zabití, či dokonce vykuchaní, ovšem u stánku vám ho pouze zabijí, pro vykuchaného musíte například do hypermarketů či prodejen s rybami. Kapra u stánku musí prodejce zabít přímo před vámi, nemůže je mít připravené. Vy pak vžádném případě neodkládejte jeho kuchaní, aby se nezačaly jeho vnitřnosti kazit. Z hlediska zacházení s kapry Státní veterinární správa ČR doporučuje zákazníkům právě jeho zabití na stánku před nošením živých kaprů domů. Přenos v tašce či případný pobyt ve vaně je pro ryby stresující, stejně jako jejich případné vypouštění.

Kapr má zdravé maso, podobně jako ryby mořské. Neobsahuje sice jód, ale jinak v něm jsou mimo jiné i ceněné omega-3 polynenasycené mastné kyseliny svědčící srdci a cévám. Kromě toho je jeho velkou výhodou snadná stravitelnost rybího masa. Nicméně, možná zrovna vám kapr nechutná. Čím ho nahradit? Češi si v tomto směru velmi oblíbili lososa, ale pokud si na něm máte o Vánocích pochutnat, snažte se toto maso koupit co nejkvalitnější. Zmrazený losos z velkých řetězců, který stojí někdy i pouhých sto korun za kilo, nebude tou správnou volbou. Počítejte však s tím, že čerstvý losos z chovu na moři či volného lovu stojí až několik set korun za kilo. Podobné cenové rozdíly jsou i u jiných mořských ryb.

Zdroj: regionální mutace Mladá fronta Dnes – jižní Čechy

Související rubriky: Rybářství a rybníkářství, Voda a naše peněženka