Káva je zdravá, přesto jí u nás moc nepijeme

Aktualizováno 12. května 2011 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách

BE100341.tif

Češi ve srovnání s Evropou, zvláště s Dánskem a Norskem, v pití kávy stále zaostávají. Spotřeba kávy na jednoho Čecha totiž vychází zhruba na tři kilogramy na osobu a rok, což nás řadí na poslední místa mezi evropskými státy.

Jak přitom na dnešním setkání na téma „Jak se pije káva“ uvedl odborný garant „Institutu kávy,“ lékař Pavel Kohout, v ČR je s konzumací kávy spojena řada negativních mýtů. Řada lidí se například domnívá, že káva není zdravá. To ale není pravda. Vědeckými výzkumy bylo totiž  zjištěno, že pravidelná konzumace kávy dokáže preventivně působit proti vzniku některých civilizačních chorob, jako je např. diabetes melitus II. typu či Parkinsonova choroba. Káva navíc obsahuje více než 200 zdraví prospěšných látek s antioxidační aktivitou. „Až 70 procent denně přijatých antioxidantů mohou tvořit právě antioxidanty konzumované v kávě,“ tvrdí Kohout. Doporučená denní dávka kofeinu je přitom 200-300 mg/den, což představuje asi 4-6 šálků kávy.

Pokud už Češi konzumují pravidelně kávu, jde nejčastěji o takzvaného „turka“. Tato forma je ale z pohledu vlivu kávy na organismus nejhorší. Zejména v případě, kdy se zalitím ještě vařící vodou rozemletá zrnka kávy „spálí“ a do nápoje se pak uvolňují nežádoucí látky z obalů rozemletých zrn. Problém je i v příliš dlouhém pití turka, řada konzumentů popíjí kávu několik hodin, čímž se množství nežádoucích látek uvolňovaných do tekutiny ještě zvyšuje. „Když už tedy konzumovat turka, pak po dobu, kdy je nápoj ještě teplý,“ uvedl pro portál Naše voda Kohout.

Podle posledních výzkumů tvoří pražená káva (zrnková i mletá) zhruba 65 procent veškeré prodané kávy v Česku. Druhou nejoblíbenější je pak káva rozpustná s přibližně pětinovým podílem.  Zajímavý je vývoj prodeje kávy – zatímco prodej pražené
kávy meziročně zhruba o čtyři procenta klesl, množství prodané rozpustné kávy naopak přibližně o dvacetinu vzrostlo.

Petr Havel

 

 

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách