Kapři v teplém počasí dohánějí přírůstky

Aktualizováno 5. srpna 2013 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Nápoje a voda v potravinách

pstruzi - DSCN3669_losos_2011_1

Jihočeští rybáři kvůli dlouhotrvajícím vedrům zatím nezaznamenali žádný větší úhyn ryb. Naopak – jak uvádí týdeník Zemědělec, šéf Rybářství Třeboň Jan Hůda si teplé počasí pochvaluje – kapři po chladném květnu a červnu dohánějí přírůstky na váze.

„Teplo vítáme. Říká se, že když se lidi koupou, ryby rostou. Je ale předčasné hovořit o ekonomice chovu a cenách vánočních kaprů. Měli jsme nepříznivý červen, byl studený a byly velké průplachy rybníků. Přirozená potrava, na které máme postavenou výrobu, to znamená plankton a bentos byly opakovaně vypláchnuty, dopad to mělo na přírůstky. Květen byl to samé. Červenec to silně dohání,“ řekl šéf třeboňského rybářského holdingu Hůda. Připustil, že počasí není ideální, vedra by neměla trvat souvisle dlouho, mělo by se občas ochladit a zapršet. U mělkých rybníků, hodně zabahněných, organicky znečištěných, se může projevit deficit kyslíku. Takové nádrže rybáři hlídají a okysličují. Jedná se ale o malé procento z celkem 500 rybníků. Technika pomáhá především v chovných rybnících, kde je plůdek a násady. Kde je voda hlubší, kolem tří čtyř metrů, má se ryba kam schovat. „Ne vždy je to ale pravda, dochází ke stratifikaci kyslíku, v každé vrstvě rybníka je hodnota kyslíku jiná. Poznají to sportovní rybáři, že jim ryby přestanou brát. V některé vrstvě ten kyslík není,“ vysvětlil Hůda.

Horší dopad mají vedra na lososovité ryby, pstruh duhový nebo třeba siven potřebují chladnou, proudící vodu. Rybáře tak netrápí nedostatek vody, ale její teplota. Je hodně vysoká, ryby pak nelze kvůli velkému úbytku kyslíku krmit, a to představuje velké ekonomické ztráty.

Zdroj: Zemědělec

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Voda a naše peněženka