K výrobě litru mléka je třeba 10 l. vody, ale do mléka se nepřidává

Aktualizováno 28. dubna 2011 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

SCHEMA_MLEKO

Ačkoli mezi laickou veřejností panuje představa, že je zejména nízkotučné mléko před prodejem do obchodních sítí ředěno vodou, jde o naprostý nesmysl. Portálu Naše voda to dnes potvrdil předseda Českomoravského svazu mlékárenského (ČMSM) Jiří Kopáček.

Podle šéfa mlékárenského svazu by se totiž na ředění mléka prakticky okamžitě přišlo. „Již při přejímce mléka ke zpracování se kontroluje, zdali nebylo mléko zvodněno, pokud by se tak stalo, tak si jej žádná mlékárna v ČR nedovolí přijmout,“ zdůrazňuje Kopáček. Mléko se podle něj kontroluje technologií kryoskopie, což je laicky řečeno kontrola bodu mrznutí dodané suroviny.

Voda se do mléka nepřidává ani v následném zpracování. „Při takzvaném odstřeďování mléka se odstraní veškerý tuk, a pak se opět do mléka vrací v podílu, který je zapotřebí pro jednotlivé druhy výrobků. Rozhodně se ale nepřidává voda. Jedinou výjimkou může být takzvané praní sýrového zrna při výrobě sýrů typu Eidam, ale ta voda, která je v tomto případě používána jako součást výrobní technologie, se opět v dalším procesu z výrobku odstraní,“ tvrdí Kopáček.

Naopak jako čisticí prostředek je voda pro mlékárny nepostradatelná. Na výrobu jednoho litru mléka je kvůli zajištění čistého prostředí zapotřebí až deset litrů vody. Ty se v mlékárnách spotřebují na sanitaci veškerých zařízení mlékárny. „Samozřejmě jde o vodu prostou mikrobiálních organismů, které by mohly kontaminovat mlékárenský výrobek,“ uvádí předseda ČMSM.

Voda se nicméně přidává k usušenému mléčnému prášku (sušině), v takovém případě se mluví o obnovování mléka. To je ale proces, který se v Evropě prakticky nepoužívá, protože ta má nadojeného mléka nadbytek. K „sušáku“ se přidává voda zejména v Africe či Asii, kde dostatek klasického mléka nemají.

Přestože mléko je stejně jako obyčejná voda nápoj, obsahuje celou řadu dalších hodnotných složek. Kromě vody (zhruba 88 procent) se skládá mléko z 12 procent z již zmíněné sušiny. Nejvýznamnější složkou sušiny je laktóza (asi 4,5 procenta z celkových 12 procent), bílkoviny (asi 3,2 procenta) a mléčný tuk (kolem čtyřech procent), zbylých asi 0,7 procenta tvoří minerální látky, vitamíny a další komponenty. V mléku je zhruba 300 minoritních složek zahrnující prakticky kompletní spektrum všech známých prvků.

Nejlepší mlékárenské výrobky každoročně soutěží o „Mlékárenský výrobek roku“, hodnocení novinářské poroty probíhalo právě dnes. Letos je do soutěže přihlášeno 52 výrobků od 22 tuzemských mlékáren rozdělených do osmi kategorií. Soutěže se mohly podle Kopáčka účastnit výrobky uvedené na trh v období od 1. dubna loňského roku do 31. března letošního roku. Slavnostní vyhlášení nejlepších výrobků proběhne na „Den mléka“ 24. května 2011.

V ČR je v současné době 38 mlékárenských podniků.

Zdroj: Naše voda

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách