Jedovatý Ďáblík bahenní ztrácí jed sušením a vařením

21. května 2013 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Co bychom měli vědět o vodě

ďáblík bahenní

V lesních tůních, rašeliništích a obecně mokrých místech rostoucí rostlina Ďáblík bahenní (Calla palustris) patří mezi naše ohrožené druhy a je chráněna zákonem. Informuje o tom facebooková verze portálu Naše voda.

Uvedená bylina obsahuje palčivé saponinové látky, ale jedovatost se sušením a vařením vytrácí. Její oddenky (obsahující škrob) se v některých severských státech pojídaly nebo z nich v období nouze lidé vyráběli mouku. Rostliny se v lidovém léčitelství používaly jako ochrana proti hadímu uštknutí.

Tato rostlina se pěkně vyjímá i v zahradním rybníčku jako dekorativní a okrasná. Její květ působí zajímavě i po odkvětu, na jejich místě se objeví červená bobule.

Zdroj: Facebook Naše voda

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách