Jakub Vágner vypustí do řeky Střely další tisícovky pstruhů

21. září 2012 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Rybářství a rybníkářství

Jakub Vágner - IMG_5468

Ve čtvrtek 27. září se uskuteční v době od 9.30 do 11.00 hodin další část pětiletého projektu „Cesta pstruha – Návrat lososovitých ryb do evropských vod“ – vypouštění pstruhů dořeky Střely na Plzeňsku. Pro portál Naše voda to potvrdila mluvčí společnosti Veolia voda Marcela Dvořáková.

Jde o společný projekt společnosti Veolia Voda, Nadačního fondu Veolia a organizace Sladkovodní giganti o.s. rybáře Jakuba Vágnera. „Populace lososovitých ryb byla v posledních desetiletích značně decimována. Kvalita vody se však díky čističkám odpadních vod značně zlepšila a tak se pstruzi i jiné lososovité ryby mohou vrátit do svých původních domovů.V posledních letech jsou novou hrozbou nálety kormoránů. Ač se situace s čistotou vody i kormorány relativně zlepšila, pstruhové revíry nejsou schopny obnovy rybí populace bez naší pomoci,“uvedla Dvořáková.

V rámci pětiletého projektu má být každoročně vypuštěno kolem 4000 ks pstruhů, což je zhruba 2,5 tuny ryb. Všichni pstruzi budou vypuštěny do celého toku řeky Střely, která není ohrožena kormorány. Projekt financuje společnost Veolia Voda, která každý rok věnuje přes milion korun na nákup ryb. Veolia Voda i v minulých letech podporovala návrat ryb do našich řek, konkrétně šlo o lososy a úhoře. Přispívala také na výstavbu rybích přechodů. Na těchto projektech spolupracovala s Českým rybářským svazem.

Pstruzi vypouštění do Střely jsou odolnější, než populace pstruhů odchovaná v klasických sádkách, protože pocházejí z volné přírody. Letošní vypouštění pstruhů bude obohaceno o Vágnerovu přednášku pro děti ze základních středních škol, která se koná v areálu kina Střela, Plzeňská ulice 41, Plasy. Očekává se účast zhruba 300 dětí, přičemž hlavní náplní přednášky je rybářská osvěta. Přednáška začíná v 8.00 hodin.

Více informací o projektu „Cesta pstruha“ je možné získat na webových stránkách www.cestapstruha.cz

Naše voda

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Rybářství a rybníkářství