Jak si správně připravit tolstolobika

24. července 2012 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Rybářství a rybníkářství

Tolstolobici_n

Býložravý tolstolobik byl do ČR dovezen v šedesátých letech minulého století z bývalého Sovětského svazu a úspěšně u nás zdomácněl. Jak si z této ryby připravit chutné pokrmy, o tom píše facebooková verze portálu Naše voda.

Maso tolstolobika je velmi kvalitní a opravdu stojí za povšimnutí, i když našim mlsným českým jazykům v mnoha případech nic neříká. Řada kusů této velké ryby proto většinou končí „v komíně“ na buku nebo třešni, neboť jejich uzené maso je velmi oblíbené. To ale zdaleka není jediná možnost kulinářského využití.

Alfou a omegou při využití masa z tolstolobika je břicho. Dá se srovnat s naším pašíkem v chlívku, neboť břicho tolstolobika je přesně jako bůček u vepře. Už dvoukilový tolstolobik je pěkně bůčkovitý, natož tří až čtyřkilogramové kusy, které jsou běžně v prodeji. Pokud si tolstolobika koupíme, nakrájíme z něj krásné řízky a usmažíme jako kapra, dočkáme se proto nemilého překvapení. Při zakousnutí do břišní části nám po bradě začnou stékat pramínky tuku.

Tolstolobik má velmi kvalitní, jemné a bílé maso, ale na smažení se hodí jedině tehdy, když celé břicho ryby odřízneme. Je to úplně čisté „sádlo“ bez svaloviny potažené kůží, což je viditelné pouhým okem. V žádné novodobé kuchařce se o tom nepíše, snad proto, aby se zákazníci nepoplašili a nepřestali je kupovat, což je krátkozraké, poněvadž mnoho lidí si tolstolobika koupí jenom jednou. Smažený tolstolobik je vynikající, ale je nutné odstranit „pupek“. Proto je vhodnější ho používat při pečení, kdy se část rybího tuku vytaví do výpeku a nemusíme tedy používat tolik tuku při úpravě pokrmu. Pokud budeme chtít tolstolobika dusit, tak pouze opět po odříznutí břicha. Polévku raději zvolíme z jiných ryb – kapr a lín je v tomto směru nenahraditelný.

Při kuchání pozor na velký žlučový váček. Tolstolobik ho má položený o 5 centimetrů dále za hlavou než kapr. Při kuchání se nezkušený člověk nejdříve nemůže dostat do tělní dutiny pro vysokou vrstvu tuku, proto každý zarazí nůž hlouběji, než má, a neštěstí ve formě prořízlého žlučníku je na světě. Je proto vhodné mít připravené vědro s vodou pro okamžité opláchnutí potřísněného masa.

Na závěr jedna zajímavost. Tolstolobik je velký simulant, pokud si ho přinesete domů živého, obrátí se vám brzy břichem nahoru. Ovšem buďte bez obav, takto otočený vydrží žít s břichem nahoru i celý týden.

Zdroj: Facebook Naše voda

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství