20. 4. 2024

Jak si kulinářsky upravit bílé ryby

Pod názvem bílé ryby se skrývají ryby lidově nazvané „bělice“, takhle se ale žádná ryba ve skutečnosti nejmenuje. V praxi jde o skupinu menších i větších kaprovitých ryb, které jsou podceňované ohledně kvality masa. To ale není tak úplně pravda.

Mezi takzvané bělice patří plotice obecná, perlín ostrobřichý, cejn malý a cejn velký, tři druhy jelců (tloušť, jesen, proudník), parma, bolen či hrouzek obecný. Jak přitom podotýká facebooková verze portálu Naše voda, právě o bílých rybách platí stoprocentně známé pořekadlo, že neexistují špatné nebo dobré suroviny, ale pouze špatný nebo dobrý kuchař. Jaké jsou tedy zásady jejich přípravy?

Bílé ryby nesmíme v žádném případě dusit nebo vařit, pokud je nebudeme marinovat octem, který zvláční kosti. Po obalení v mouce a dokonalém propečení ve vysoké vrstvě tuku jsou skutečnou lahůdkou. Taková plotice (na snímku) je při správném zpracování často chutnější než drahý pstruh napůl upečený v hotelu v mikrovlnné troubě. Pokud bychom bílé ryby dusili, vznikne nám pokrm s blátivým masem a kostmi pichlavými jako bodliny ježka.

Pokud nám tedy někdo věnuje tašku „bělic,“ musíme co nejdříve odstranit vnitřnosti, protože pokud ryby strčíme do ledničky bez vykuchání, můžeme mít druhý den tak krmivo pro kočky. Šupiny jsou obvykle jemné, jdou dobře odstranit, nelítají, dobře jdou shrnout obyčejným nožem, pokud je ovšem někde nenecháme na vzduchu zaschnout. Potom nám nepomůže ani opětovné namáčení a musíme si odstranění šupin vytrpět. Když bělicím nařízneme hlavu do tříčtvrtin a nepřerušíme jícen, utrhnutím celé hlavy od spodku těla vytáhneme za jícen celé vnitřnosti. Potom dokončíme rozříznutí břišní dutiny. U větších ryb, pokud je nebudeme dále porcovat, pokračujeme v řezu až do ocasu. Opláchneme je, odhadneme množství, které sníme, a zbytek ryb zmrazíme v mrazáku na jindy.

Ryby si můžeme nasolit den dopředu, nejlépe naskládané v menší nádobě hřbetem dolů. Sůl krásně steče a vpije se do hřbetů. Na boku položené ryby bývají přesolené na jedné straně. Sůl následně můžeme druhý den setřít (kdo chce), ryby osušíme, posypeme kmínem, obalíme v mouce a smažíme ve vyšší vrstvě oleje. Po vložení hned obrátíme, aby se nám nezkroutily tahem kůže. Ryby připravujeme i ploutvemi. Ryby musí být hlavně dobře propečené, musí mezi sebou na míse šustit, při pokusu ji ohnout se zlomí. Nejvíce ubližuje bělicím při kulinářské úpravě příprava s různými teplými omáčkami a dušení. Ryby jsou tak zbaveny typické křehkosti.

Zdroj: Facebook Naše voda

5.7.2012 8.25, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství

Aktuality

Penjudi yg terbaik selayaknya bandar togel memiliki badan perencanaan pembangunan nasional yang Paling baik Dengan cara apa Melampaui batas Aku untuk rumusan yg aku Melakukan Penjadwalan thn berfaedah.

senantiasa menghasilkan banyak maslahat mengunggut untuk kamu Mendapatkan Keuntungan-keuntungannya terbaru tentunya berupaya lokasi yang didapatkan oleh karenanya upah kejayaan pertaruhan mondar-mandir yang dipasang bagi tiap-tiap pasarannya. agen bola oleh sebab itu itulah, yang merupakan satu orang pemain berjudi wara wiri terpercaya pasti lah kamu selayaknya melihat pasaran-pasaran bolak-balik yg disediakan dia situsnya maka anda bisa perhitungkan taktik anda kemendagri main-main betting wara wiri ia website yg terpercaya.

VRACÍME VODU LESU

Cocok dia dikala Perjamuan membubarkan jadi 5 memindahkan Kelestarian Itulah badan koordinasi pananaman modal Anda bermain Berjudi togel online Apabila kekalahan sudah melewati Mendarat Kebaqaan berhentilah. Penjudi yg terbaik dapat mengontrol Ia thn penambahan saatnya pergi.

Fotoblog

více >

NS PERNŠTEJNSKÝMI RYBNÍKYNS PERNŠTEJNSKÝMI RYBNÍKY
Autor: Nina Havlová

Videoreportáž

více >

Kalendář Akcí

Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5