Jak poznat původ mořských ryb?

Aktualizováno 26. dubna 2011 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Z kódů na etiketách mražených ryb, rybích výrobků a konzerv mohou spotřebitelé zjistit původ těchto výrobků. Portálu Naše voda to potvrdil mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben.

 O původ mořských produktů se řada spotřebitelů může zajímat buď v souvislosti s kontaminací Mexického zálivu ropou nebo radioaktivitou moře po havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima. Každopádně ve světových oceánech přibývá míst, kde jsou koncentrace látek z průmyslového znečištění tak vysoké, že mohou ohrožovat zdraví lidí.

Povinnost uvádět kódy původu mořské produkce podle Dubna vyplývá z nařízení Evropské Komise z roku 2001, ale většina spotřebitelů neví, jak některých číslům na obalech výrobků rozumět. Místo, kde byly ryby vyloveny, lze přitom snadno zjistit podle takzvaných kódů FAO (Organizace OSN pro výživu a zemědělství). Na obalech mražených ryb a rybích výrobků jsou oblasti výlovu označené nápisem „Oblast FAO“ s číslem příslušné oblasti. Například ryb vylovených v okolí Japonska se týká Oblast FAO 61, ryby vylovené ve Středozemním moři mají kódy 37.1, 37.2 a 37.3, původ z Baltického moře je označen kódem 27.IIId.

Oblast odlovu                                               Vymezení oblasti

severozápadní Atlantik                                  oblast FAO č. 21

severovýchodní Atlantik (1)                       oblast FAO č. 27

Baltické moře                                                     oblast FAO č. 27.IIId

středozápadní Atlantik                                  oblast FAO č. 31

středovýchodní Atlantik                               oblast FAO č. 34

jihozápadní Atlantik                                        oblast FAO č. 41

jihovýchodní Atlantik                                     oblast FAO č. 47

Středozemní moře                                            oblasti FAO č. 37.1, 37.2 a 37.3

Černé moře                                                           oblast FAO č. 37.4

Indický oceán                                                    oblasti FAO č. 51 a 57

Tichý oceán                                                         oblasti FAO č. 61, 67, 71, 77, 81 a 87

Antarktida                                                            oblasti FAO č. 48, 58 a 88

(1) Vyjma Baltického moře.

Zdroj: Naše voda

podrobná mapka oblastí: http://www.fao.org/newsroom/common/ecg/1000505/en/stocks.pdf

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství