Jak je důležité mytí rukou

Aktualizováno 12. září 2011 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě

kohoutek-umyvadlo-voda2

Pravidelné mytí rukou jako základní prevenci před přenosem virových a bakteriálních nemocí doporučují všichni profesionální zdravotníci – mimo jiné i nejvyšší evropská vědecká potravinářská autorita –Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Riziko přenosů těchto chorob je totiž s postupující globalizací a četností kontaktů mezi lidmi každého věku, pleti či zdravotního stavu stále větší, dodržování této základní hygienické zásady ale paradoxně spíše klesá. Právě bakterie a viry jsou přitom zejména v dětství nejčastější příčinou zdravotních problémů.

I proto je jednou ze zásad péče o zdraví umýt si ruce kdykoli po příchodu z vnějšího prostředí do bytu. To ale nestačí – ruce si je třeba mýt i po každém použití WC, po kontaktu s domácími mazlíčky nebo před jídlem. A to za použití mýdla, které působí jako dezinfekční prostředek rozpouštějící a smývající prach a nečistoty, na kterých se bakterie a viry velmi rádi zachytí. Pouhé opláchnutí rukou je ale nedostatečné – správné mytí má trvat alespoň 20 vteřin pod proudem tekoucí vody.

Voda hraje zásadní roli také v prevenci druhotné kontaminace při přípravě jídel. Podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta by měly být například nože používané na krájení různých surovin k přípravě pokrmů omyty proudem tekoucí vody vždy, kdy se mění krájená surovina či polotovar. Inspirací v tomto smyslu není ani náhodou sledování televizních pořadů o vaření. Prakticky žádný z „profesionálních“ kuchařů tuto zásadu při přípravě jídel nedodržuje.

Naše voda

 

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě