16.1.2015 12.09, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Čistota vody a rekreace, Rybářství a rybníkářství, Podnikání s vodou a zákony
Islandský pivovar nabízí speciál s příchutí varlat plejtváků
Pivo s příchutí uzených varlat plejtváka myšoka k nevoli ochránců přírody nabízí islandský minipivovar Stedji při příležitosti tradičních oslav zimy. Na svých internetových stránkách o tom informovala britská stanice BBC.
Jak přitom uvádí server lidovky.cz., jsou prý před nasolením, vyuzením a následným vařením varlata plejtváků, kteří patří k ohroženým druhům, zpracována „podle staré islandské tradice“. Zástupci pivovaru tvrdí, že chtějí „vytvořit atmosféru autentického zimního svátku obětí“, a proto pro ochucení svého piva použili uzená plejtváčí varlata. Podle BBC obnovil Island v roce 2013 po dvouleté přestávce komerční lov plejtváků. Většinu masa vyváží do Japonska.
O pozdvižení v řadách ochránců zvířat se minipivovar Stedji postaral už loni, kdy k výrobě svého pivního speciálu použil kosti a vnitřnosti plejtváků. Tehdy mnichovská organizace Whale and Dolphin Conservation prohlásila, že vyrábět pivo z masa plejtváků je „nemorální a odporné“. Výrobek dočasně zakázali hygienici, ale později se prodával v obchodech s alkoholem. Pivovar Stedji tvrdí, že letos má všechna potřebná povolení.
Zdroj: lidovky.cz, ilustrační foto archiv Naše voda (velryba grónská)
16.1.2015 12.09, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Čistota vody a rekreace, Rybářství a rybníkářství, Podnikání s vodou a zákony