Inspekce varuje před konzumací zeleniny ze zatopených oblastí

9. června 2013 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Co bychom měli vědět o vodě

zelenina

Kromě potravin zasažených povodňovou vodou Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje spotřebitele i na nebezpečí, které představují zemědělské plodiny na polích a zahradách ze zatopených oblastí. Poukázal na to dnes mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

V důsledku kontaminace záplavovou vodou hrozí totiž podle mluvčího u těchto plodin vysoké riziko výskytu nebezpečných patogenních mikroorganismů a zárodků nebezpečných onemocnění. Dalším rizikem je i kontaminace chemickými látkami například z průmyslu nebo zemědělské výroby, které jsou škodlivé pro lidské zdraví.

SZPI důrazně varuje spotřebitele, aby tyto plodiny nekonzumovali ani po tepelném zpracování, které nemusí eliminovat všechna uvedená rizika. Provozovatelům potravinářských podniků inspekce doporučuje – na základě principu předběžné opatrnosti – neuvádět tyto plodiny do oběhu. SZPI už dříve nabídla součinnost registrovaným výrobcům a prodejcům potravin zasažených povodní v oblasti dokumentace škod a návrhu jejich řešení.

Naše voda

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách