Hygienici: V sociálních zařízeních se podává málo ryb a více soli

12. července 2016 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

ryby - pokrmy - guláš - IMG_2686

Nedostatek ryb a rybích výrobků, vysoký podíl soli i menší množství zeleniny a ovoce jsou nejčastějšími nedostatky v jídelníčcích sociálních zařízení pro seniory v Moravskoslezském kraji. Informuje o tom zpravodajství ČTK.

Vyplývá to z výsledků šetření, které v první polovině letošního roku provedli krajští hygienici, kteří se zaměřili na kvalitu stravy poskytované seniorům s dlouhodobým pobytem v zařízeních sociální péče. „Důvodem byla skutečnost, že senioři patří mezi nejvíce podvýživou ohrožené skupiny obyvatelstva a zajištění správné a nutričně hodnotné stravy může významně ovlivnit kvalitu jejich života,“ řekla ČTK krajská hygienička Helena Šebáková.

Výsledky šetření ukázaly, že zatímco ryby či zeleninové a luštěninové polévky jsou zařazovány nedostatečně, na jídelníčcích je naopak příliš často například vepřové maso nebo uzeniny. Na základě provedeného průzkumu hygienici zařízením doporučili například používat k ochucování místo soli bylinky a zelenin, zvýšit konzumaci ryb a drůbeže na úkor vepřového masa a uzenin, zvýšit spotřebu zakysaných mléčných výrobků, zvýšit přísun ovoce a zeleniny či luštěnin nebo omezit sladké pečivo a moučníky jako samostatný pokrm.

Zdroj: ČTK, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová (rybí guláš)

 

 

 

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství