Hvězdou výčepu 2012 je poprvé žena

Aktualizováno 26. dubna 2012 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Nápoje a voda v potravinách

Vítězové_Hvězdy_výčepu__2012

Absolutní vítězkou prestižní soutěže nejlepších výčepních z celé ČR „Hvězda výčepu“ se ve středu 25. dubna stala Eva Rejnková z restaurace Reslovka v Ústí nad Labem. Informovala o tom PR manažerka společnosti Heineken Kateřina Beute.

Vítězka je podle Beute vůbec první ženou ve čtyřleté historii soutěže, které se podařilo porazit všechny konkurenty a získat první místo. Vítězce náleží titul Hvězda výčepu, trofej a finanční odměna 30 000 korun. Nejatraktivnější cenou ale zůstává luxusní zájezd all inclusive do Amsterodamu pro dvě osoby. Eva Rejnková se tak stejnějako vítězové z předchozích ročníků podívá do míst, kde se psala a píše pivní historie: pivovaru Zoeterwoude, muzea Heineken Experience a ledové jeskyně Extra Cold.

Na druhém místě se umístil Karel Knobloch ze zařízení Sport PUB z Ústí nad Labem, třetí příčka patří rovněž ženě, Jitce Drlíkové z Bedna baru 2006 v Ivančicích na jižní Moravě. „Jsem rád, že ve všech našich lokalitách máme tolik kvalitních výčepních, kteří se umějí starat o pivo a skvěle je čepovat. Ať už jde o značky Starobrno, Krušovice, Březňák, Hostan, Zlatopramen 11° i nealkoholické Fríí,“ konstatuje obchodní sládek společnosti Heineken Česká republika Svatopluk Vrzala. Se stříbrným a bronzovým místem je spjata finanční odměna 10 000 a 5000 korun. Finanční prémie dále získávají provozovny, ve kterých tři nejúspěšnější soutěžící působí, a to ve výši 30 000, 20 000 a 10 000 korun.

Soutěže Hvězda výčepu se účastní profesionálové z těch restauračních zařízení v České republice, kde se čepují piva z portfolia společnosti Heineken. Soutěžící se nejprve utkali v regionálních kolech v Brně, Krušovicích a Ústí nad Labem. Z každého z uvedených kol do včerejšího pražského finále postoupilo deset nejlepších, kteří se utkali titul absolutní.

„Odborná porota hodnotí správnou míru a výšku pěny a také vizuální vzhled natočeného piva. Dále se posuzuje celkový dojem při čepování: správná příprava pivního skla, způsob čepování a servírování piva na závěr,“ přibližuje průběh soutěže Hvězda výčepu  Vrzala. Správné čepování piva je podle něj důležité také proto, že přispívá k vyzdvižení charakteristických znaků piva, především pěnivosti a chuti. „Kvalitu piva pochopitelně primárně ovlivňují suroviny použité při výrobě a vlastní výrobní technologie. Správné čepování a servírování ale přispívá k celkovému dojmu při jeho pití,“ doplňuje Vrzala.

Naše voda

 

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Nápoje a voda v potravinách