HN: Ve vodě v plastových barelech žijí bakterie a je v ní i trochu chemie. Je proto nebezpečná?

22. července 2013 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Barel na stojanu je stálou součástí celé řady kancelářských prostor. Jak dobrá je voda, která z této moderní studánky vytéká?, ptá se článek v Hospodářských novinách (HN).

Rizika, o kterých se v souvislosti s ní diskutuje, jsou v zásadě dvě. Jsou pro nás rizikem bakterie žijící v uzavřené nádobě nebo chemie uvolňující se z plastů?

Moderní plastová studánka stojí v každé druhé kanceláři. Je bezpečná, nebo jsou plastové nádoby líhní nebezpečných bakterií? Odpověď na tuto otázku zní, že líhní bakterií docela určitě jsou. Ale nebezpečných? Jen zcela výjimečně.

Než se voda dostala do barelu, nebyla sterilní. Obsahovala bakterie tak jako vše, co pochází z přirozeného prostředí na Zemi. Člověk s naprostou většinou žije ve shodě.  „Těch nebezpečných nebývá mnoho,“ říká HN František Kožíšek z Národního referenčního centra pro pitnou vodu Státního zdravotního ústavu. Případů, kdy by voda z podzemního zdroje nebo vodovodního řadu balená do plastu byla znečištěna tak, že by způsobila epidemii, je celosvětově popsáno jen pár, například už desítky let stará portugalská epidemie cholery. U nás žádný takový případ nikdy popsán nebyl.

To ale neznamená, že by se z vody v plastových barelech život vytratil. „V podzemní vodě je jich sice obsaženo relativně málo, ale jsou tam. Když se voda dostane do barelů, záleží na tom, jestli ve vodě mají dostatek potravy,“ vysvětluje v HN František Kožíšek. Jsou nenáročné, k životu jim stačí jen mikrostopy uhlíku. Další otázkou jsou podmínky skladování, tedy teplota a světlo. Různým bakteriím prospívají různé podmínky.

Podle Františka Kožíška to ale rozhodně neznamená, že ve vodě počet mikroorganismů narůstá exponenciální měrou. Pohybuje se spíše po sinusoidě. Bakterie se množí, dokud mají k dispozici potravu. Když potrava dojde, začne jejich kolonie odumírat a jejich množství ve vodě klesá. Zbytky po nich ale začnou zanedlouho živit novou populaci a počet bakterií ve vodě začne stoupat.

Stáří vody v barelu tedy samo o sobě o tom, kolik mikroorganismů v ní žije, nic nevypovídá. S časem se totiž jejich počet mění směrem nahoru a dolů. Pro zdravého člověka to neznamená problém, jde v převaze o organismy, které jsou v prostředí běžně přítomné.

Zdroj a více na Ihned.cz

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách