HN: Samá voda. To je výsledek testu hluboce zmrazených filetů a filé

3. listopadu 2012 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Rybářství a rybníkářství

Přes 40 procent vody dokážou výrobci mražených filetů a filé prodat za cenu rybího masa. Informují o tom Hospodářské noviny (HN).

Casopis dTest zaměřil pozornost na kvalitu hluboce zmrazených ryb prodávaných v českých obchodech. Jen u dvou balení z 22 testovaných konstatoval velmi dobrý výsledek.

Že z hluboce zmrazených filetů a filé teče voda, je známá věc. Ostatně výrobci či distributoři se k ní na obalech výrobků přiznávají, pokud jí je přes 5 procent. Uvádějí, tedy musí uvádět, celkovou hmotnost výrobku a za ní v závorce hmotnost pevného podílu. Vypovídá to ale skutečně o tom, kolik vody mražená filé a filety obsahují? Časopis dTest při hledání odpovědi na tuto otázku otestoval 22 běžně dostupných výrobků.

Výsledky jsou alarmující, za vodu v některých případech zákazník zaplatí desítky až stovky korun, a to za značného přispění ministerstva zemědělství, uvádí HN. Nejde ani tak o takzvanou glazuru, tedy tenký povlak vody, kterým výrobci rybí maso „potahují“, aby je chránili před poškozením při transportu a skladování. Nečiní-li obvykle více než 5 procent z hmotnosti balení, nemusí ji výrobce dokonce ani uvádět na obalu.

Zdroj a více: HN

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Voda a naše peněženka