Gotické sklepy v Táboře ukryjí minipivovar

22. ledna 2014 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Co bychom měli vědět o vodě

muzeum - pivo - viko_sudu14

V podzemí pod táborskou restaurací Beseda chce škola zřídit Muzeum pivovarnictví. Informuje o tom jihočeská mutace deníku.cz.

Od 60. let minulého století leží sklepy pod táborskou restaurací Beseda ladem. Přitom jde o největší a nejunikátnější podzemní prostory Starého Města. S myšlenkou, jak jim dodat punc a do Tábora přilákat více turistů, přišla Střední škola obchodu, služeb a řemesel. Do dvou let mají sloužit Muzeu pivovarnictví a minipivovaru. „Beseda připadla škole v roce 2005. Za tu dobu jsme zrekonstruovali první patro, krovy, fasády a vybudovali i apartmány. Dnes se Besedou můžeme chlubit, ale stále nabízí možnosti dalšího využití,“ nastínil ředitel školy Jaroslav Petrů, od kterého nápad zřídit muzeum vzešel.

„Pivovarnictví v Táboře má tradici. Exponáty bychom si sháněli vesměs sami. Už nyní mám zmapované pamětníky a sběratele,“ dodal Jaroslav Petrů s tím, že by spolupracovali také s Husitským muzeem. Právě tady začíná prohlídka podzemí, která by v Besedě končila, stejně jako tomu bylo před několika desítkami let. Projekt za 11,5 milionu korun by měla celý pokrýt dotace. Záměr školy vedení města podporuje.

„Radnice se finančně podílet nebude, ale schválili jsme, že město zaštítí žádost školy ?o dotaci na vybudování muzea. Muzeum vidíme jako dobrý produkt pro rozvoj cestovního ruchu a budeme ho propagovat v turistické nabídce,“ naznačil spolupráci starosta Jiří Fišer.

Kromě exponátů se návštěvníci muzea mohou těšit i na minipivovar. „V muzeu by se lidé dozvěděli o historických postupech vaření piva, ale chceme, aby tady mohli i pivo ochutnat. Zaměstnali bychom vařiče, který by se o výrobu postaral. Z muzea by pak vedly schůdky rovnou do Besedy,“ shrnul plány ředitel školy Jaroslav Petrů.

Také vysvětlil, že Muzeum pivovarnictví je krokem, jak do Tábora přilákat více turistů, zvýšit vytíženost restaurace Beseda a také přiblížit aktivity školy. Do dispozice, kterou má dnes Beseda, ji přestavěl hoteliér Teverný a už v minulosti tady byla učňovská výchova. I nyní slouží k praktické výuce budoucích kuchařů a číšníků.

Pivo se v Táboře vařilo už v době založení města. Nejprve ho vařili sami měšťané a zásobovali jím celý okolní kraj. Na počátku 17. století táborští radní založili městský pivovar, jehož výnosy jim pomáhaly financovat daně císaři. Táborské pivo bylo hodně známé, výroba v městském pivovaru skončila ve druhé polovině 20. století.

Zdroj: www.denik.cz, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách