Globální oteplování zvyšuje obsah alkoholu ve vinných hroznech

5. srpna 2014 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

víno - hrozen - IMG_5550

Vzhledem k rostoucím teplotám se bude muset pěstování vína přesunout do chladnějších oblastí. Inform uje o tom zpravodajský server ihned.cz., s tím, že pro vinaře to znamená problémy a náklady navíc.

Dokud nejsou teploty příliš vysoké, je teplo výhodou. Zlepšuje zrání hroznů, zvyšuje kvalitu a sklizeň. Kvůli větší sluneční aktivitě se ve víně také zvyšuje podíl alkoholu. Při fotosyntéze totiž vznikají cukry, které se potom při kvašení změní v alkohol. A tak dnes například některá vína z Bordeaux obsahují okolo šestnácti procent alkoholu, zatímco v osmdesátých letech měla téměř o čtyři procenta méně. A více alkoholu není vždy výhodou.

„Množství alkoholu je nyní ve víně tak vysoké, že si dáte jednu sklenici a stačí vám to. Ještě trochu, a byli byste opilí,“ řekl italský vinař Alois Lageder. „V Evropě rádi víno pijeme v průběhu celého večera, takže oceníme méně alkoholická vína. A velmi horké počasí takovým ztěžuje výrobu.“Při překročení určitého teplotního prahu hroznové víno přestane fotosyntetizovat, aby si udrželo dostatek vody. Pokud teplota stoupne ještě víc, hrozny změní svou chuť, a to k horšímu.

Některé vinařské regiony se těmto limitním teplotám začínají nebezpečně přibližovat. Podle studií se zhruba čtyři pětiny vinic ve Francii, Itálii a Španělsku v polovině století stanou nevhodnými k pěstování vína. Australskému vinařskému trhu hrozí čtvrtinové ztráty dokonce už v roce 2030, pokud vinaři nic neudělají. A změny je potřeba začít plánovat co nejdříve. Hroznové víno roste i déle než 25 let, výnosnost nyní zasazených rostlin na v budoucnu ohroženém místě tedy nejspíše klesne.

Zdroj:  http://zpravy.ihned.cz, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Prevence povodní, voda v krajině, Voda a naše peněženka