FROV pořádá seminář o nových poznatcích o krmení a označování ryb

3. ledna 2016 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

kapr káď prodej omega 3

Zlepšení rybích krmiv a techniky krmení, zpracování ryb, značení a marketing rybích výrobků – to je hlavní náplň odborného semináře, který ve dnech 1. a 2. února letošního roku pořádá Fakulta rybářství a ochrany vod (FROV) Jihočeské univerzity.

Jde o závěrečný seminář třídílného projektu TRAFOON, což je evropský projekt z listopadu 2013, jehož cílem je vytvořit síť pro přenos nových aplikovatelných znalostí technologického charakteru z výzkumných institucí na podporu a rozvoj evropských malých a středních podniků, které produkují tradičních potraviny z obilí, ryb, ovoce, zeleniny a hub.

Transfer nových chovatelských a výrobních inovací v oboru sladkovodního rybářství byl Evropskou komisí v rámci projektu TRAFOON finančně podpořen v regionu střední Evropy, konkrétně v rámci dvou rybářsky významných zemí – Česká republika a Polsko. Ryby a rybí produkty jsou důležitou složkou zdravé výživy u evropských spotřebitelů, několik rybích druhů je tradiční potravinou a kulturním dědictvím evropské společnosti. K posílení tradičního rybářství v Evropě a k zajištění rozmanitosti tradičních potravin v obchodech, potřebují rybářské podniky inovovat své znalosti a dovednosti v oblasti rozvoje jejich chovu, zpracovatelských a výrobních technologií a marketingu prodeje rybích výrobků. V rámci TRAFOON projektu je “Podpora transferu nových znalostí v rámci produkčního rybářství v ČR“ řešena odbornými pracovníky z FROV, Polské akademie věd a Warminsko-Mazurské univerzity (Polsko), AQUA TT a Cork College university (Irsko) a FEAP – Asociace evropských producentů ryb (Belgie). Cílem projektu je informovat produkční rybáře z ČR a Polska o nových trendech chovu tradičních druhů ryb v daném regionu včetně jejich zpracování, výroby a prodeje rybích produktů.

Více o projektu na: Základní informace o projektu TRAFOON

Naše voda, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Rybářství a rybníkářství