Fotoreportáž: Jak se má správně v restauracích čepovat pivo

Aktualizováno 20. července 2017 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Co bychom měli vědět o vodě

čepování piva - Jan Kropáč - mistr výčepní

Spotřeba piva v letním období mimo klasické restaurace se každoročně zvyšuje. K tomu, aby na stáncích prodávané pivo skutečně osvěžilo a chutnalo, je ale nutné správně jej načepovat. Portál Naše voda proto pro vás připravil o správném čepování krátkou fotoreportáž.

Základní informace o čepování piva prezentoval nedávno na osvětové akci pro novináře pivovar Gambrinus, z níž také pochází následující záběry. To nejdůležitější je přitom zabránit kontaktu čepovaného moku se vzdušným kyslíkem – při styku s ním totiž pivo oxiduje a mění se jeho chuť. To v praxi znamená, že se pivo musí čepovat po stěně sklenice a ne tedy „rovně“, jak se často u amatérských výčepáků stává. Správný postup přitom popisuje sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek:

„Pivo by se mělo čepovat na jeden, maximálně dva zátahy, jinak nemá říz. Vytratí se z něj ty bublinky, které lechtají na jazyku a v krku. Zpočátku se na dně vytvoří trochu pěny a pak se pod ní spouští pivo po mokré stěně sklenice v úhlu 45°, v závěru se půllitr narovná. I tento způsob čepování není samoúčelný. Trocha pěny na počátku chrání čepované pivo opět před vzdušným kyslíkem a stejně tak mokrá stěna sklenice přispívá k hladkému sklouznutí piva pod pěnu, takže se pivo nerozbíjí o mikroskopické nerovnosti sklenice a neoxiduje tím. Vznikne tak krémově smetanová, konzistentní pěna, bez velkých bublin, která rychle nespadne a chrání pivo před zvětráním ideálně po celou dobu popíjení. Nejdůležitější je, jestli pivař ve své sklenici pak na konci celé cesty piva ucítí chmelovou vůni, čerstvou chuť, správný říz a pivo ho osvěží,“ konstatuje Zítek.

Pivo na čepu musí mít teplotu 6 až 9 stupňů Celsia, stejně tak i sklenice, která musí být čistá a mokrá a v takovém případě pivo „kroužkuje“. Pokud se ve sklenici odráží pěna od okrajů doprostřed sklenice, je sklo mastné, ve špatně umytém půllitru pěna neulpívá na stěnách a pivo nekroužkuje.

Správné čepování piva prezentoval na zmíněné akci Mistr výčepní 2014 Jan Kropáč. Proces čepování a také degustace piv si můžete prohlédnout také na facebookové verzi našeho portálu.

Naše voda, foto a fotoseriál Naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách