Fotoreportáž: Jak se na Smíchovské náplavce porcoval tuňák

Aktualizováno 12. června 2017 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Co bychom měli vědět o vodě

IMG_1640

Jednou z atrakcí letošního ročníku food festivalu Fishkus, který proběhl v sobotu 10. června v Praze na Smíchovské náplavce, bylo i porcování 30 kilogramů těžkého tuňáka. Redakce portálu Naše voda byla u toho a pořídila pro vás z porcování krátkou fotoreportáž. Foto – klikni zde!

Tuňák obecný (Thunnus thynnus), jinak také tuňák modroploutvý patří mezi makrelovité ryby a jde o jednu z nejčastěji lovených ryb. Na náplavce porcovaný tuňák byl poměrně malý, tato ryba totiž dosahuje délky až 2,5 metru a váhy až 250 kilogramů.

Maso z tuňáků se nejčastěji prodává v podobě filetů, za syrova je jeho maso surovinou k výrobě sushi a sashimi, lze jej ale využívat k různým typům pokrmů, přičemž k jednotlivým druhům se některé partie tuňáka hodí lépe a jiné hůře. Proto je správné porcování tuňáků důležité.

Čas od času nabízí veřejné porcování tuňáků některé tuzemské restaurace, instruktážní video o porcování tuňáka natočila před několika lety také společnost Makro, prohlédnout si jej můžete na http://www.ruclip.com/video/GNCp2CR43Ek/jak-vyfiletovat-tu%C5%88%C3%A1ka-sashimi.html

Nebo se můžete podívat na naší fotoreportáž.

Naše voda, foto a fotoreportáž: Naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Rybářství a rybníkářství