Fotoreportáž: Chmelařské muzeum v Žatci

Aktualizováno 12. prosince 2016 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

chmelarske-muzeum-zebrinak-img_0667

I když je v současné době již po turistické sezóně, kdy je možné prohlídnout si expozice Chmelařského muzea kromě neděle a pondělí každý den, lze návštěvu – avšak po předchozí domluvě, uskutečnit i mimo sezónu. Co všechno případné zájemce o prohlídku čeká, to přibližuje následující fotoreportáž portálu Naše voda. Foto – klikni zde!

Je toho opravdu hodně, zasvěcená prohlídka, pokud by byla i s průvodcem, vychází na více než hodinu, alespoň taková je zkušenost portálu Naše voda. Fotodokumentaci z návštěvy si přitom můžete tradičně prohlídnout na facebookové verzi naší stránky. Tak či tak, je expozice chmelařství a jeho historie v Muzeu Chmelařství v Žatci největší expozicí svého druhu na světě. Na ploše 4 000 čtverečních metrů představuje vývoj chmelařství od raného středověku do současnosti. Kromě zajímavých sbírek muzea se seznámíte s vlastním objektem, který je technickou památkou a příkladem industriální účelové architektury z konce 19. století ve městě proslulém nejkvalitnějším chmelem na světě. Součástí expozice je množství dobových fotografií a písemných dokladů o pěstování chmele a o vaření piva, včetně potřebného nářadí, mechanizačních prostředků a historických strojů (na ilustračním foto žebřiňák).

Muzeum Chmelařství bylo založeno v roce 1997, příští rok tak oslaví 20 let své existence. Jeho zřizovatelem je Chmelařství, družstvo Žatec – organizace sdružující většinu českých a moravských pěstitelů chmele hospodařících téměř na 95 procentech ploch chmelnic České republiky.

Naše voda, foto a fotoseriál Naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony