Fernet Stock a ovocné destiláty od Stocku jsou košer

2. června 2014 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Co bychom měli vědět o vodě

certifikat

Ovocné destiláty značek Stock a IMPERATOR, ale i hořký Fernet Stock si nově mohou dopřát i ti zákazníci, kteří se řídí přísnými pravidly židovského náboženství. Stock Plzeň totiž získal pro vybrané výrobky právo používat označení košer.

Informoval o tom dnes mediální zástupce Stocku Jiří Janoušek, s tím, že přidělení košer certifikátu předcházela detailní kontrola složení, výrobního procesu i použitých technologií ze strany židovské obce. Stock Plzeň získal košer certifikát pro tyto produkty: Fernet Stock, Slivovice Stock Excellent, Hruškovice Stock Excellent a také pro ovocné destiláty značky IMPERATOR – slivovici, hruškovici, višňovici a meruňkovici. „Certifikát potvrzuje nejen splnění náročných stravovacích pravidel židovské komunity, ale je také dalším důkazem vysoké kvality našich výrobků a výrobních procesů. Samozřejmě, že za jeho získáním stojí také obchodní potenciál. I v Česku existuje řada speciálních obchodů a restaurací, které nabízejí výhradně košer potraviny a tento segment se nyní otevírá i pro naši produkci. Navíc se nám rozšiřují eventuální možnosti exportu do zemí, kde je židovská komunita velmi silná, například do Izraele či Spojených států,“ uvedl generální ředitel Stocku Plzeň Petr Pavlík.

Kašrut, neboli košer, je hebrejské slovo označující rituální způsobilost. Vztahuje se zejména na přísné židovské předpisy týkající se jídla a potravin. Ty povolují jíst jen rituálně čisté potraviny pocházející z čistých plodin či zvířat upravené předepsaným způsobem. Hlavní zásady pro kašrut pokrmy jsou odvozeny z pokynů uvedených v Tóře a Talmudu. Pravidla jsou pro laika velmi složitá, ale zjednodušeně řečeno to pro Stock znamenalo například prokázat, že jmenované produkty vyrábí z výhradně přírodních složek, že při výrobě nedochází ke styku s vínem, vinným destilátem nebo živočišnými složkami (vejce). Proto také musí příprava i stáčení probíhat odděleně od jiných produktů (například brandy nebo vaječný likér).

Certifikát o rituální způsobilosti (takzvaný hechšer) má jako jediný v České republice právo vydávat Rabinát Židovské obce v Praze. Udělení certifikátu předcházela konzultace složení posuzovaného výrobku, výrobní technologie a také osobní prohlídka přímo ve výrobě. Stock Plzeň tímto „auditem“ prošel v dubnu letošního roku a všechna přísná kritéria splnil. Hlavní osobou je mašgiah, neboli rituální dohlížitel, který je odborníkem na výrobu košer potravin i správnou přípravu košer pokrmů. V případě pražského rabinátu tuto důležitou funkci vykonává Václav Bittner, který podmínky ve Stocku kontroloval společně s vedoucím rabinátu Liorem Sharafim a izraelským rabínem Menachemem Kalchheimem.

Platnost košer certifikátu je omezena na 365 dní. To znamená, že v příštím roce bude Stock Plzeň náročné podmínky muset znovu obhájit.

Naše voda, ilustrační dokument: Stock Plzeň

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony