EU vadí složení tuzemáku, používané aroma je prý rakovinotvorné

21. září 2017 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Co bychom měli vědět o vodě

kapesní rum

Evropské orgány opět řeší tradiční český „rum“. Připomíná to mimo jiné portál iDNES ve své ekonomické části s tím, že Evropskému úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) vadí přísada, která tuzemáku dodává typické aroma.

Ethylester kyseliny mravenčí (mravenčan ethylnatý), tak se nazývá látka, která se ocitla v hledáčku evropských orgánů.  Podle vědců z EFSA je totiž aromatizátor, který se používá při výrobě tradičního českého rumu, rakovinotvorný. Závěrem se nyní bude zabývat Evropská komise, která by ingredienci mohla úplně zakázat, napsaly středeční Hospodářské noviny.

„Vnímáme to jako riziko, které by mohlo narušit tradici českých alkoholových nápojů sahající až do devatenáctého století,“ řekl iDNES.cz výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin České republiky Jaroslav Burkar. Podle něj se studie vyjadřuje ve smyslu, že čeští výrobci neprokázali, že ethylester kyseliny mravenčí není závadný. „Látka se navíc v českém rumu vyskytuje ve velice malé míře,“ doplnil.

Pokud Evropská komise skutečně látku zařadí na seznam zakázaných ingrediencí, bude to pro české lihovarníky špatná zpráva – tuzemák by musel změnit složení. Ministr zemědělství  Marian Jurečka  (KDU-ČSL) se již nechal slyšet, že Česko v takovém případě požádá Brusel o výjimku. Případný zákaz by se navíc netýkal jen tuzemského trhu. „Týká se to i Slovenska, Rakouska a dalších zemí,“ řekl Burkar. Rumy jsou u nás velice oblíbené. Podle údajů Unie výrobců a dovozců lihovin je každý čtvrtý panák vypitý v Česku rum.

Zdroj: ekonomika.iDNES.cz, ilustrační foto archiv Naše voda

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Statistiky a kauzy