Dovážené ryby a plody moře z oblasti Fukušima by neměly představovat riziko

10. ledna 2013 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Rybářství a rybníkářství

IMG_1194

Rizikové potraviny z oblasti jaderné havárie Fukušima by se na tuzemském trhu neměly vyskytovat. Pro portál Naše voda to uvedl mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben.

Mluvčí tak reagoval na dotaz čtenáře našeho portálu ze Slovenska, který na tamním trhu objevil ryby označené kódem FAO 61. Tento kód označuje oblast, ze které mořská produkce pochází. Oblast FAO 61 přitom skutečně označuje oblast Tichého oceánu, mimo jiné přiléhající také k Japonsku, jde ale o velmi rozsáhlou oblast oceánu, která může být od Fukušimy značně vzdálená. V praxi tak označení FAO 61 nemusí nutně znamenat, že ryby z ní do ČR (nebo na Slovensko) dovážené představují riziko.

Pro dovoz potravin z oblasti kolem Fukušimy navíc platí poměrně přísné Nařízení EU č. 297/2011, které stanovuje, že všechny potraviny a krmiva musí být doprovázena certifikátem o přesném původu (o kterou oblast Japonska jde), a pokud jde o oblast Fukušimy, pak musí existovat certifikát, že produkt nebyl vystaven v žádné části zpracování či dopravy záření. Zásilka musí být v případě ČR nahlášena minimálně dva dny předem na Pražskou veterinární správu, která musí zkontrolovat minimálně 20 procent zásilek z Japonska (oblast Fukušimy). Mimo prefektorát Fukušima pak minimálně 10 procent zásilek. Součástí kontroly musí pak být laboratorní analýzy na přítomnost jodu 131, Cesia 134 a Cesia 137.

To vše znamená, že pokud se vůbec potraviny, zejména pak mořské produkty z Japonska, z oblasti Fukušimy na evropský trh dostanou, nemělo by při jejich konzumaci hrozit žádné zdravotní riziko.

Petr Havel

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství