Díky Češce se Američané nebojí jíst ryby z Mexického zálivu

Aktualizováno 3. srpna 2012 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Co bychom měli vědět o vodě

IMG_2517 krevety

Česká studentka chemie Lucie Drábová pomohla Američanům zjistit, že plody moře v Mexickém zálivu, který zasáhla před dvěma roky ropa z prasklého vrtu, již neobsahují škodliviny. Píší o tom Hospodářské noviny.

Doktorandka z Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze totiž vyvinula metodu, jak kontaminaci plodůmoře zjistit. Úřad, jenž má ve Spojených státech kontrolu bezpečnosti potravin na starosti, vypsal výběrové řízení, do kterého mohli své nápady poslat odborníci na potravinářství z celého světa.

Mladé výzkumnici z Česka stačilo vytáhnout plán ze šuplíku, protože toto téma již dříve zpracovala v rámci evropského projektu Conffidence. „Byla to docela náhoda. Tu metodu jsem rozvíjela ještě předtím, než ke katastrofě na americkém pobřeží došlo,“ říká Drábová, která letos končí doktorandské studium.

Fakt, že studie mladé vědkyně teď v USA platí za oficiální postup pro kontrolu bezpečnosti ryb a mořských plodů, sice „jejímu“ pražskému Ústavu chemie a analýzy potravin nepřinese žádnou finanční injekci, ale ohromně zvyšuje jeho prestiž. Ten je jedním z vědeckých ústavů, které jdou ve stopách nedávno zesnulého profesora Antonína Holého, díky němuž má lidstvo léky proti AIDS.

Zdroj: Hospodářské noviny

 

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Co bychom měli vědět o vodě