Co dělat s chycenými či darovanými rybami v přírodě?

2. července 2012 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

táborák - n

Co s rybami, které můžete na dovolené dostat od hodných rybářů, nebo které si chytíte sami, když je nelze uchovat v chladu? Na to odpovídá článek na facebookové verzi portálu Naše voda.

Co tedy s darovanými rybami? Určitě si hned nebudete rozbalovat tábor a ryby péci, aby se nezkazily. Stačí jediné – ryby okamžitě vykuchat a oškrábat. Ryby opláchneme třeba i v rybníku nebo přehradě, stejně bychom měli rybu před vařením opláchnout důkladně v pitné vodě. Naše krajina oplývá mnoha zákoutími s kopřivami nebo jinou trávou, které lze použít na vycpání ryb po vykuchání. Ryby pak proložíme vedle sebe, nejlépe zabalené do papíru, a můžeme je pak v tlumoku nosit celý den bez obav, že se nám zkazí.

Před kulinářskou přípravou opláchneme ryby v pitné vodě, necháme okapat a nasolíme. Pokud máme s sebou trochu pepře, tak ryby i opepříme. Pokud nemáme s sebou ani trochu oleje na pečení, nevadí. Rybu si upečeme nadžhavým popelem nabodnutou na čerstvou, syrovou větev s ořezanou kůrou. Na špičaté konce skrz břišní dutinu rybu napíchneme do hřbetu. Kdybychom použili jednoduchý prut, ryba vlivem tepla změkne, zlomí se a spadne nám do popela. Museli bychom rybu napíchnout od ústní dutiny směrem k ocasu. Ale lepší je rozhodně první způsob.

Rybu nedáváme nikdy přímo do plamenů, neboť se rychle opálí a zčerná. Opékáme ji, až když přestanou šlehat plameny. Nad rozžhavenými uhlíky je upečená hned, u menších ryb i do několika minut. Ryba takto upečená je voňavá a dobrá. V nejkrajnějším případě (třeba za velkého hladu nebo spěchu) můžeme rybu uvařit v ešusu v osolené vodě. Vodu ovšem více osolíme, aby bylo maso skutečně dobré. Ryba napíchnutá na prutu a opečená na ohni je daleko chutnější než upečená v alobalu, kde se nám často stane, že se ryba připálí k fólii a uvnitř je napůl vařená.

Vhodnější je proto rybu upéci třeba po cikánském způsobu v hlíně. Rybu nasolíme, můžeme do ní vložit nakrájenou cibuli se salámem, zabalíme do namočeného papíru, opatrně obalíme mazlavou hlínou (nejlépe jílem) a zahrabeme do žhavého popela. Po zhruba půl hodině je ryba hotova. Pokud budeme mít s sebou olej, pečínka na ešusu je bez konkurence. Musíme ale péci pomalu, opatrně a jen na kraji ohniště, aby se olej nepřipálil.

Facebook Naše voda

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství