Dejte si na Zelený čtvrtek zelené pivo

4. dubna 2012 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Voda a naše peněženka

Zelené_pivo

Do téměř tří tisíc restaurací v celé ČR letos putovalo celkem 6 000 hektolitrů Zeleného piva. Informovala o tom dnes mediální manažerka společnosti Heineken Kateřina Beute.

Zelené půllitry přivítají podle ní Velikonoce už posedmé v řadě. Pípy se Zeleným pivem se roztočí jako každoročně na Zelený čtvrtek, tedy už zítra: 5. dubna. Zelené pivo letos v pivovaru Starobrno uvařil sám jeho autor, který ho vymyslel a před sedmi lety uvedl v život, vrchní sládek Petr Hauskrecht se svými spolupracovníky. A uvařil ho o 700 hektolitrů více než vloni. K výrobě sládci použili kvalitní vodu, ječný slad vyrobený z nejlepšího moravského ječmene a nejjakostnější žatecký chmel. Nejdůležitější složkou ovšem zůstává bylinný výluh, díky kterému se Zelené pivo proslavilo nezvyklou barvou a neopakovatelnou chutí. Jeho tajemné složení zná jen několik málo nejpovolanějších lidí.

Třináctistupňové Zelené pivo s obsahem alkoholu 5,8 procenta se vaří tradičním způsobem na dva rmuty. Za svou sílu pivo vděčí osmidennímu spodnímu kvašení za použití kvasnic z vlastního kmene. Dlouhým zráním při teplotě 1° C v ležáckých sklepích starobrněnského pivovaru se postupně chuťově zaokrouhluje a získává svůj typický buket a říz. Zelené pivo uvařil tehdejší vrchní sládek starobrněnského pivovaru Hauskrecht poprvé v roce 2006.

Hospodu, kde se Zelené čepuje,štamgasti poznají podle plakátů, nálepek, plakety na pípě i stojánků na stolech. Seznam všech hospod si každý může vyhledat na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

Pivovar Starobrno stojí na Starém Brně již 140 let a ačkoliv jde o moderní pivovar, zachovává tradiční výrobní postupy, doplněné inovacemi a moderními technologiemi. Od roku 2008 je zde v provozu nová varna, od roku 2010 přímo v areálu funguje i linka na výrobu a stáčení piva do 1,5 litrových Maxilahví – obalů ze speciálního plastu, vyvinutých speciálně pro pivo. Díky ní i díky stálému zájmu konzumentů o piva vařená v pivovaru na Mendlově náměstí dle tradičních receptur z vybraných odrůd českého chmele a moravského ječmenného sladu, se v pivovaru Starobrno ročně vaří více než milion hektolitrů piva.

Naše voda

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Voda a naše peněženka