V ČR vzniknou první krokodýlí jatka

6. dubna 2012 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Podnikání s vodou a zákony

IMG_0895

V České republice se zřejmě už v létě začnou porážet krokodýly na maso. Informoval o tom mimo jiné server TN.cz s tím, že příslušnou vyhlášku týkající se podmínek porážení krokodýlů již připravilo ministerstvo zemědělství a poslalo ji k formálnímu souhlasu do Bruselu.

V ČR je v současné době jediná krokodýlí farma, kde jsou tito plazi už tak velcí, že mohou okamžitě zamířit na jatka. Dosud ale jejich porážku žádný předpis nepovoloval. “Ministerstvo vyhlášku připravilo a schválilo a odeslalo ji do Bruselu k notifikaci. Na přelomu června a července by v ideálním případě měla vstoupit v platnost,“ potvrdil akci mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček.

Farma s jatečnými krokodýly koupil v rámci převzetí společnosti Agro Jevišovice holding Agrofert podnikatele Andreje Babiše. V současné době je na ní 200 krokodýlů, kteří jsou už dost velcí, aby skončili na jatkách.

V zahraničí se kilo masa z krokodýla prodává zhruba za 380 korun. K nám se zatím vozilo jen zmražené. Dvousetgramový krokodýlí steak  pak v pražské restauraci vyjde zhruba na 700 korun.

Naše voda, tn.cz

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Rybářství a rybníkářství