V ČR se loni snížila produkce sladkovodních ryb

27. srpna 2014 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Nápoje a voda v potravinách

filetování kapr Třeboň

Tuzemská spotřeba i tržní produkce sladkovodních ryb v ČR se v roce 2013 oproti předchozímu roku snížila. Vyplývá to ze statistik Rybářského sdružení ČR.

Podle těchto údajů se v ČR loni vyprodukovalo celkem 19 358 tun ryb, z toho členové Rybářského sdružení 16 521 tun. Celkově jde o meziroční pokles produkce o zhruba sedm procent. Mírně klesla i domácí spotřeba sladkovodních ryb, a to z 1,41 kilogramu na osobu a rok v roce 2012 na loňských 1,40 kilogramu. Pozitivním trendem je naopak růst exportu produktů s vyšší přidanou hodnotou, jejichž podíl se loni oproti předchozímu roku zvýšil o jedno procento.

Celková spotřeba ryb zahrnující sladkovodní i mořské ryby činí v ČR zhruba 4,9 kilogramu na osobu a rok.

Naše voda, foto Naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Rybářství a rybníkářství, Statistiky a kauzy