V ČR ožívá velikonoční tradice konzumace ryb

23. března 2012 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Rybářství a rybníkářství

IMG_6777 kapr v kádi

Obchodníci očekávají, že letos před Velikonocemi bude větší zájem o ryby než v předchozích letech. Informuje o tom plzeňská mutace Deníku.cz s připomínkou, že Klatovské rybářství už začalo s jarními výlovy.

Podle ředitele rybářství Václava Voráčka jsou kapři po zimě kvalitní a na Velikonoce jich bude dostatek. Zákazníci navíc ocení, že budou za stejnou cenu jako vloni.

Klatovské rybářství (KR) už nemá z podzimních výlovů na sádkách žádné ryby.„Máme v plánu tři výlovy rybníků s tržní rybou, všechny na Tachovsku. První se uskutečnil v úterý,“ řekl Deníku Voráček. Na jaře vyloví KR asi 90 tun ryb, dvanáctinu roční produkce. Z toto 30 tun bude kapra, méně než v minulých letech, a zbytek budou lososovité ryby, jako pstruh a siven, o něž je stále větší zájem. Dvě třetiny „jarních ryb“ vyveze firma do Německa, kde se ryby před Velikonocemi kupují výrazně více, protože se tam konzumují jako postní jídlo. „Cena kapra zůstane stoprocentně na loňské úrovni. Zdražovat nechceme,“ uvedl Voráček. Konkrétní ceny neuvedl, ale obchodníci v regionu prodávají stále živé kapry od 90 do 110 korun za kilogram.

Podle Voráčka bude zájem o rybu na Velikonoce mírně vyšší než v minulých letech, zafungovala mediální kampaň podporovaná ministerstvem zemědělství a EU. Druhá největší rybářská firma v Česku dodává do řetězců Makro, Globus a Ahold, od nichž cítí mírně zvýšený zájem, podobně jako na pěti firemních sádkách.„Zvlášť pokud bude pěkné počasí, tak věřím, že lidé zamíří o delším víkendu na chalupy a budou chtít grilovat,“podotkl.

Vyšší poptávku po rybách očekává před svátky jara i majitel klatovského rybího bistra U Valise Zdeněk Valenta:„Otevřeli jsme nedávno, ale je vidět, že lidé si ryby či výrobky z nich rádi dají. Před Velikonocemi očekávám zvýšený zájem, protože někteří lidé dodržují půst.“„Živé kapry v kádích sice nabízet nebudeme, zase až taková poptávka asi nebude, ale budeme mít dostatek čerstvých chlazených ryb. Nejen kaprů, ale i pstruhů a podobně,“ řekl Valenta.

Tradice velikonočního kapra se podle majitele plzeňského rybího bufetu U Rybaříka Pavla Kováříka  zrodila před několika stoletími v klášterech, kde se v rybnících chovaly ryby pro postní dny, které se držely a někde stále drží právě i o Velikonocích. Odtud se pak zvyk rozšířil dál do společnosti. „Třeba v Německu se na Velký pátek ryba podává k obědu i večeři coby připomenutí Ježíše,“ dodal Kovářík.

Klatovské rybářství odloví do 20. dubna šedesát rybníků, z nichž bude přesazovat násadu a plůdek do hlavních rybníků na další vegetační období. Podzimní výlovy začnou na 200 plochách na přelomu září a října a potrvají do konce listopadu. Stejně jako loni plánuje podnik se 450 rybníky produkci téměř 1100 tun ryb, z toho 800 tun kaprů. Polovina ryb je určena na export.“

Zdroj: Deník.cz

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Voda a naše peněženka