Člověk denně spotřebuje zhruba tři tisíce litrů vody

12. května 2012 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Takzvaná „vodní stopa“ , tedy množství vody potřebné k výrobě potravin, které zkonzumujeme v průběhu jediného dne, činí ve vyspělém světě asi 3 000 litrů. Píše o tom Pavel Baroch z redakce Aktuálně.cz na stránkách společnosti rozvojovka.cz.

Podle mezinárodní nadace We Are Water má na světě  na jedné straně více než miliarda lidí špatný přístup ke kvalitní pitné vodě, avšak ve vyspělých zemích až třetina potravin skončí v popelnici. K jejich výrobě je přitom často zapotřebí nemalé množství vody.  Například  k vyprodukování pouhého kilogramu rýže je zapotřebí 2 450 litrů vody, na kilo vepřového masa je to dokonce 6 000 litrů,“ řekl ředitel nadace Xavier Torras. Obdobně v jednom pomeranči se skrývá asi 50 litrů vody, v tabulce čokolády 2 400 litrů, ve sklenici čaje 35 litrů. Výzkum tak ukázal, že v denní porci jídla se skrývá více než 3 000 litrů vody. Tato neviditelná voda přitom mnohdy pochází právě ze zemí, kde jí je nedostatek. Pokud se přitom započte pouze voda na pití, vaření, osobní hygienu nebo mytí nádobí, spotřebuje průměrný Čech každý den asi 120 litrů vody, Američan několik stovek, ale třeba lidé v Mosambiku si musí vystačit se čtyřmi litry.

Podle studie švédského Ústavu pro potraviny a biotechnologie se ročně po celém světě znehodnotí až 1,3 miliardy tun potravin. Nejvíce opět v Evropě a Severní Americe, kde na jednoho obyvatele připadá až 300 kilogramů vyhozených potravin. Filip Linek ze společnosti Oskar plast uvedl, že jeden obyvatel vyspělé země v průměru znehodnotí až 115 kilogramů potravin ročně jen špatným zpracováním, plýtváním nebo používáním nevhodných obalů. Evropané tak znehodnotí 13krát více potravin, než obyvatelé jižní nebo jihovýchodní Asie.

Ačkoli v Česku spotřeba pitné vody kvůli zdražování vodného a stočného v posledních letech výrazně klesla, v porovnání se zeměmi, kde je vody nedostatek, se s ní stále plýtvá. Například tím, že nepodstatné množství čiré pitné tekutiny doslova spláchneme do záchodu. Průměrný Čech deset až dvanáct litrů denně, ale může to být i víc. „Člověk spotřebuje denně až 22 litrů pitné vody na spláchnutí záchodu a většina lidí si tento fakt ani neuvědomuje,“ řekl před časem zakladatel Světové záchodkové organizace Jack Sims. Přitom jen jednoduchým zařízením, kterým se do mísy vypustí šest, nebo jen tři litry vody na jedno spláchnutí, se dá ročně ušetřit až několik tisíc litrů. Například společnost Roca teď dokonce nabízí systém, který umožňuje splachovat vodou z umyvadla.

Šetřit vodou se dá i tím, jestli si načepujeme vodu z kohoutku, nebo si ji koupíme v PET lahvi. Dánové, kteří právě předsedají Evropské unii, nalévají na všech oficiálních jednáních pouze vodu z kohoutku. Andreas Clausen Boor z dánského ministerstva zahraničí uvedl, že výroba jedné půllitrové balené vody vyjde až na deset litrů běžné vody.“Především proto, že plastová výroba vyžaduje velké množství vody,“ uvedl Boor. Dodal, že voda z kohoutku se nemusí vozit, takže se ušetří emise skleníkového oxidu uhličitého a dalších škodlivin. „Odhadujeme, že naši hosté během předsednictví spotřebují přibližně 60 000 litrů vody. S ohledem na vysokou pořizovací cenu balené vody můžeme vyvodit závěr, že ušetříme hodně peněz,“ dodal Boor.

Příklady vodní stopy v potravinách:

Šálek kávy: 120 litrů

Sklenice mléka: 200 litrů

Banán: 70 litrů

Pizza: 1216 litrů

Vejce: 135 litrů

Kilo hovězího: 15 500 litrů

Kilo kuřecího: 5 200 litrů

Více informací na www.waterfootprint.org. Svou vodní stopu si můžete spočítat i na www.rozvojovka.cz.

 

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Voda a naše peněženka