Čistý zisk Rybářství Třeboň poklesl

16. května 2017 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

Rožmberk výlov - 1383199_644051262296009_1098480071_n

Holding Rybářství Třeboň měl v posledním obchodním roce čistý zisk 57 milionů korun, meziročně o 16 milionů méně. Informuje o tom na základě zprávy ČTK týdeník Zemědělec.

Rybáři vylovili 3436 tun ryb, za něž utržili 146 milionů korun. Uvedla to místopředsedkyně představenstva holdingu Rybářství Třeboň Magdalena Herdová. Holding má dvě dceřiné společnosti: Rybářství Třeboň a Fish Market Za obchodní rok od 1. října 2015 do 30. září 2016 měl holding čistý zisk 57 milionů, předloni 73 milionů, tržby meziročně stouply asi o milion na 56 milionů korun. „S čísly jsme spokojeni. Rozdíl je v tržbách z prodeje nepotřebného a nevyužitelného majetku,“ řekla Herdová.

Holding vlastní přes deset tisíc hektarů rybníků, jež pronajímá. Investuje miliony korun do oprav rybníků a hrází, před dvěma lety koupil od Státního pozemkového úřadu rybniční soustavy na Táborskú. „Stejně jsme tam hospodařili, šlo to do veřejné soutěže, a protože to navazovalo na naše majetky, tak jsme se zúčastnili,“ uvedla Herdová.

Rybářství Třeboň a. s. obhospodařuje přes sedm tisíc hektarů rybníků. Loni vylovilo 3436 tun ryb, meziročně o 200 tun více. Tržby z prodeje rybařily 146 milionů korun, což je nárůst o sedm procent. Letos firma plánuje 3200 tun ryb. Zisk EBITDA vzrostl na 34,4 mil. Kč, v předchozím období byl 29,5 mil. Kč. Firma investuje do oprav 20 milionů korun ročně, dále do obnovy strojů a aut. Využívá i dotace z operačního programu Rybářství. Na tuzemské produkci ryb se podílí 25 procenty, tři čtvrtiny jdou na export. Z toho nejvíc, 36 procent, do Polska, dále do Německa, na Slovensko, vyváží i do Rakouska, Rumunska Či Maďarska. Z roční produkce kolem 3200 tun tvoří 90 procent kapr, zbytek lín, candát, štika, sumec, amur, tolstolobik a okoun. „Dlouhodobě je prokázané, že složení vody je zde pro kapra nejvhodnější. Během posledních let se nám daří navýšit tuzemský prodej, je za tím intenzivní práce s řetězci, které chtějí pravidelné zavážky, sortiment a většinou malé množství,“ řekla Herdová.

Zdroj: Zemědělec, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová (výlov Rožmberk)

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Přehrady a vodní díla, Rybářství a rybníkářství, Statistiky a kauzy