Český kapr poráží pstruhy z Polska

21. října 2013 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Nápoje a voda v potravinách

IMG_6881 příprava uzeného kapra

Na rozdíl od jiných potravin si polští rybáři na vývoz do Česka netroufají. Jak totiž připomíná deník Mladá fronta DNES, nedokáží totiž nabídnout spotřebitelům tak nízkou cenu jako Češi.

Nízká cena, to je hlavní důvod, proč polští výrobci slaví v Česku úspěch a tuzemské firmy mají problémy se jim vyrovnat. To ovšem neplatí pro celý potravinářský sektor. V regionu osmi obcí v údolí řeky Baryczy v Dolním Slezsku se chovají ryby už osm set let, jde o největší rybářskou oblast v Polsku. Zdejší rybářství obhospodařují přes osm tisíc hektarů vodní plochy, což je srovnatelné s největší českou společností Rybářství Třeboň.  Hlavním produktem místní firmy Stawy Milickie je živý kapr. Společnost s pomocí peněz Evropské unie staví závod na zpracování ryb, jehož zprovoznění plánuje ještě tento měsíc. Manažer Damien Zuber oplývá optimismem. „Pak budeme moci prodávat zpracované ryby, které budeme dodávat do restaurací i obchodů po celém Polsku. Zároveň chceme proniknout i na zahraniční trhy,“ říká Zuber.

Obratem však vylučuje, že cílem expanze polských kaprů by se mohla stát i Česká republika. Místní kapr se totiž mimo sezonu prodává za 80 korun za kilo, před Vánocemi až za stovku, levněji produkovat nedokážou. Čeští rybáři přitom pro letošek avizují ceny mezi 65 až 90 korunami za kilo. „Češi dokážou vyprodukovat kapra za jeden a půl roku, ne za tři jako my, takže produkce je výrazně levnější, a tím i nižší ceny,“ dodává Zuber. Důvodem vyšších produkčních nákladů je podle něj fakt, že se tamní rybníky nacházejí v těsné blízkosti, nebo dokonce uvnitř přírodních rezervací. Kapry není možné uměle dokrmovat ani jinak zasahovat do ekosystému.

Tuzemští rybáři jsou tak jedni z mála, kteří své polské kolegy porážejí, což potvrzují i statistiky. V minulém roce vyvezli do Polska živé ryby za 97 milionů korun, převážně kaprů. Opačným směrem putovali většinou pstruzi, celkem však pouze v hodnotě 14 milionů korun.

Zdroj: Mladá fronta DNES, foto Naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Voda a naše peněženka