České pivo s velkým „Č“ slaví pětileté jubileum

12. června 2013 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Nápoje a voda v potravinách

Gambrinus_Tray_500ml_ceske v01_out.ai

Pivovarů využívajících Chráněné zeměpisné označení (CHZO) České pivo přibývá. Zaznělo to na prezentaci Potravinářské komory ČR (PK) věnované ochranným značkám potravin v gesci Evropské unie.

„Systém ochrany názvů zemědělských a potravinářských výrobků zavedla Evropská Unie v roce 1992 s cílem ochránit výrobce před plagiátory a spotřebitele před klamáním,“ uvádí Ing. Miroslav Toman, CSc., prezident PK a dodává: „Chtěli bychom motivovat naše výrobce, aby své výrobky přihlašovali do rejstříku, získají tím určitou výhodu, a to zejména v oblasti vnímání spotřebiteli nejen u nás, ale také v zahraničí. Proces schvalování je složitý a kritéria jsou přísná, ale evropský systém značení potravin je zárukou kvality.“ V případě Českého piva spotřebiteli zaručuje, že je pivo skutečně uvařeno v Česku, dle postupů charakteristických pro výrobu českého piva s použitím tradičních surovin.

„Češi věří českému pivu a považují ho za nejlepší. Preferují české suroviny, které jim CHZO garantuje. Při výrobě Gambrinusu používáme pouze tři české pivovarnické suroviny – ječmen, chmel a vodu, čímž splňujeme přísná kritéria CHZO. Proto společně s dalšími našimi tradičními českými pivními značkami označení České pivo můžeme používat,“ informuje Václav Berka, starší obchodní sládek.

CHZO České pivo chrání české pivo a jeho nezaměnitelný charakter před napodobováním a detailně definuje proces výroby, používané suroviny a další nároky. Dle specifikace jsou takto označené produkty vyrobené na území České republiky z českých surovin a za tradičních varních postupů. V procesu výroby se jedná především o specifickou metodu rmutovacího procesu a oddělené procesy kvašení a zrání. K vaření se musí používat nejméně 80 % světlého druhu sladu z definovaných odrůd jarního dvouřadového ječmene a chmel s unikátním charakterem z daných oblastí a vody z místních zdrojů, která je svým charakterem měkká či středně tvrdá.

Více informací na www.oznaceni-eu.cz

Naše voda

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Nápoje a voda v potravinách, Voda a naše peněženka