České pivo obsahuje více zdraví prospěšných látek

Aktualizováno 25. července 2013 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Voda a naše peněženka

Pivo_na_oslavě

Analýzou 38 vzorků piv plzeňského typu došel Výzkumný ústav pivovarský a sladařský (VÚPS) k závěru, že české pivo má více zdraví prospěšných látek než zahraniční. VÚPS o tom informoval prostřednictvím veřejné tiskové informace.

Dlouhodobé výzkumy ukazují, že umírněná konzumace českého piva může mít pozitivní vliv na prevenci řady civilizačních chorob, snižuje riziko aterosklerózy, snižuje stres, podporuje krevní oběh a některé složky obsažené v pivu (například xantohumol a isoxantohumol) mají protinádorový a antibakteriální charakter. České pivo obsahuje výrazně větší obsah vitamínů skupiny B, než piva zahraniční, a díky svému vyváženému obsahu iontů je právem považováno za iontový nápoj.

„Na našem ústavu pokračuje dlouholetý výzkum markerů českého piva, tedy těch typických znaků, kterými se může s jistotou český ležák odlišit od evropských piv stejného typu“, říká RNDr. Karel Kosař, CSc., ředitel VÚPS. „Zásadní charakteristika byla dokončena již v roce 2004 a byla jedním ze stěžejních podkladů pro přijetí přihlášky Chráněného zeměpisného označení České pivo. Nyní se naše pozornost zaměřila na látky zdravotně prospěšné, výzkum se soustřeďuje na možné zdravotní benefity související s umírněnou konzumací českého piva. Porovnávali jsme 22 tuzemských a 16 zahraničních piv, ve kterých jsme analyzovali vitamíny skupiny B, polyfenolové látky, fytoestrogeny, sacharidy a vlákninu. Ve všech sledovaných parametrech bylo možno české pivo odlišit, množství sledovaných benefitních látek bylo obecně vyšší. Například vitamínu B6 obsahuje až o 45 % více, vitamínu B1 o 30 % více a fytoestrogenů o 55 % více,“ doplňuje Kosař.

„Tyto výsledky v podstatě korelují s našimi předpoklady, protože české pivo má v průměru o 8 jednotek vyšší hořkost než zahraniční piva v důsledku vyšších dávek žateckého chmele ve varně,“ dodává i Věra Hönigová, manažerka pro výzkum VÚPS, „což je předpoklad pro vyšší obsah fytoestrogenů. Také vyšší dávka sladu, méně jeho cukerných náhražek a typické nižší prokvašení českého piva má ve svém důsledku pozitivní vliv na obsah a především skladbu sacharidů, polyfenolů i vlákniny.“

Doporučené denní dávky českého piva s ohledem na obsah alkoholu jsou 3 třetinky pro muže  a o jednu méně pro ženy; již tato dávka českého piva umožňuje pokrýt například 100% doporučenou denní dávku vitamínu B1. Navíc pivo obsahuje přirozenou kombinaci minerálů (hlavně draslík a hořčík), které z něj tvoří prakticky iontový roztok. Energetická hodnota piva je asi poloviční ve srovnání s energetickou hodnotou vína stejného objemu, rovněž nealkoholické pivo má poloviční energetickou hodnotu ve srovnání například s nealkoholickými kolovými nápoji.

Naše voda

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Voda a naše peněženka