České pivo má v mnoha ohledech rozdílné složení oproti zahraničním pivům

27. srpna 2013 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Voda a naše peněženka

Pivo_na_oslavě

Výzkumný ústav pivovarský a sladařský (VÚPS) zveřejnil nové poznatky o složení českého piva. Představitelé VÚPS o nich informovali na dnešní tiskové konferenci.

Analýzou 38 vzorků piv plzeňského typu potvrdil ústav rozdíly ve složení oproti pivům zahraničním. Dlouhodobé výzkumy ukazují, že látky obsažené v pivu působí pozitivně na lidský organismus (např. xantohumol a isoxantohumol mají protinádorový a antibakteriální charakter). České pivo obsahuje výrazně větší obsah vitamínů skupiny B, než piva zahraniční, a díky svému vyváženému obsahu iontů je právem považováno za iontový nápoj.

„V našem ústavu pokračuje dlouholetý výzkum markerů českého piva, tedy těch typických znaků, kterými se může s jistotou český ležák odlišit od evropských piv stejného typu“, konstatoval ředitel VÚPS Karel Kosař. Zásadní charakteristika podle něj byla dokončena již v roce 2004 a byla jedním ze stěžejních podkladů pro přijetí přihlášky Chráněného zeměpisného označení (CHZO) České pivo.

To podle VÚPS obsahuje vyšší množství benefitních látek – o 45 % více vitaminu B6, o 30 % vitaminu B1 a o 55 % více fytoestrogenů. „Tyto výsledky v podstatě korelují s našimi předpoklady, protože české pivo má v průměru o 8 jednotek vyšší hořkost než zahraniční piva v důsledku vyšších dávek žateckého chmele ve varně,“ dodává Věra Hönigová, manažerka pro výzkum VÚPS. To je podle ní také předpoklad pro vyšší obsah fytoestrogenů. Také vyšší dávka sladu, méně jeho cukerných náhražek a typické nižší prokvašení českého piva má ve svém důsledku pozitivní vliv na obsah a především skladbu sacharidů, polyfenolů i vlákniny. Pivo také obsahuje přirozenou kombinaci minerálů (hlavně draslík a hořčík), které z něj tvoří prakticky iontový roztok. Energetická hodnota piva je asi poloviční ve srovnání s energetickou hodnotou vína stejného objemu, rovněž nealkoholické pivo má poloviční energetickou hodnotu ve srovnání například s nealkoholickými kolovými nápoji.

Chráněné zeměpisné označení (CHZO) České pivo bylo v prosinci 2008 schváleno komisařkou Evropské komise pro zemědělství. Předcházela mu intenzivní a dlouhá diskuse českých sládků, kteří v letech 2002–2004 hledali definici i způsob, jak ochránit naše pivo před jeho napodobeninami. Např. aby nikdo nemohl vydávat za České pivo produkt, který nebyl vyroben odpovídajícími technologiemi a ze surovin z geograficky přesně vymezeného území a který se vyráběl například v zahraničí. Podle podmínek schváleného CHZO České pivo musí místní výrobci z vymezeného území u nás k vaření takového piva používat nejméně 80 % sladu ze schválených odrůd se specifickými vlastnostmi a specifikovaným množstvím českého chmele. Piva, která uvedené specifikaci neodpovídají, nemohou CHZO České pivo používat, a pokud by tak byla označena, jednalo by se o falzifikáty. CHZO České pivo v současnosti používá 16 pivovarů pro 77 značek piv.

Více informací na www.oznaceni-eu.cz, www.ceske-pivo.cz

Naše voda

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Voda a naše peněženka