Češi začali více jíst sladkovodní ryby

Aktualizováno 7. prosince 2011 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Rybářství a rybníkářství

IMG_6777 kapr v kádi

Spotřeba sladkovodních ryb v ČR v loňském roce stoupla na 1,415 kg na osobu. Informoval o tom zpravodajský server novinky.cz s tím, že spotřeba za poslední dva roky v českých domácnostech pomalu roste.

Uvedené údaje vyyplývají ze statistik o produkci a spotřebě sladkovodních ryb, které zpracovává Rybářské sdružení ČR. Pozitivní vliv na to, že  Češi začali více jíst sladkovodní ryby, má prý zejména dlouhodobá komunikační kampaň Ministerstva zemědělství nazvaná Ryba domácí.

Spotřeba sladkovodních ryb u nás stoupá již druhým rokem, což je rozhodně pozitivní. Obzvlášť uvážíme-li, že mezi lety 2000 a 2008 spotřeba neustále mírně klesala. V porovnání s ostatními zeměmi v Evropské unii ale stále výrazně zaostáváme. Evropský průměr je totiž přibližně pět kilogramů sladkovodních ryb na obyvatele.

Dřívější trend konzumace ryb pouze o Vánocích se postupně vlivem kampaně daří rozložit i do dalších období roku. Od roku 2008 došlo ke zvýšení prodeje sladkovodních ryb na domácím trhu o 13 %.

Z hodnocení kampaně vyplývá, že ji v poslední době zaznamenalo mnoho nových respondentů. Zatímco v lednu a únoru 2010 vědělo o kampani Ryba domácí 21 % veřejnosti, letos ve stejném období to bylo již 31 %. Pozitivně se také změnila struktura konzumentů sladkovodních ryb. Počet těch, kteří je nejedli, se snížil z 24 % na 20,5 % a naopak vzrostl počet občasných konzumentů, a to z 51,4 % na 54 %.

Propagační kampaň Ryba domácí je spolufinancována z Evropského rybářského fondu a podporuje spotřebu sladkovodních ryb a výrobků z nich. Cílem projektu ovšem není pouze navrátit rybím produktům jejich místo v jídelníčku spotřebitelů, ale také podpořit zájem veřejnosti o produkty rybolovu a akvakultury.

Zdroj: http://www.novinky.cz/vanoce/251800-cesi-zacali-vice-jist-sladkovodni-ryby.html

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Statistiky a kauzy