Celníci věděli o nebezpečných lihovinách několik let

20. září 2012 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách

celní protokol

Sdružení výrobců lihovin (SVL) zastupující malé výrobce lihovin reaguje na nepravdivé tvrzení Generálního ředitelství cel, že o žádném nebezpečném alkoholu v minulosti nevěděla. Sdružení to dnes uvedlo ve své tiskové zprávě včetně předložení příslušných důkazů.

Podle SVL měla totiž Celní správa ČR k dispozici již v roce 2010 informaci o tom, že se na českém trhu objevují padělky lihovin obsahující smrtelné množství nebezpečných látek, které se používají k denaturaci lihu. Přesto o nich tehdy veřejnost neinformovala a i dnes opět mylně říká, že žádné takové poznatky neměla. Přičemž právě před dvěma lety byly zajištěny padělky lihovin malých výrobců bez kontrolních pásek, či dokonce s padělanými kontrolními pásky, které byly v úterý 18. 9. 2012 nalezeny v černé stáčírně v Chebu. SVL tak dnes reagovalo na úterní ne zcela pravdivý projev hosta pořadu Hyde Park na ČT24 Jiřího Bartáka, mluvčího Generálního ředitelství cel (GŘC). Jiří Barták zde uvedl: „My /GŘC/ během minulých let jsme nikdy v žádném vzorku nenašli nadlimitní množství metanolu ani jiné látky, která by někoho mohla otrávit anebo zabíjet.“

Avšak padělky nalezené a zkontrolované celní správou v roce 2010 obsahovaly jedovatý Isopropylalkohol (propanol, IPA) a zbytky dalších látek po odstranění denaturačních činidel. Isopropylalkohol je v dávce 15 gramů bez léčby smrtelný. „Vzhledem k tomu, že v padělaných lihovinách bylo zjištěno okolo 31 ml/la této látky, tak smrtelnou dávkou již může být požití 1,5 litru 40% padělané vodky,“vysvětluje Pavel Kučera, předseda SVL. „Jak vyplývá z protokolů celní správy z podzimu 2010, celní správa již tehdy věděla, že jsou produkty malých výrobců opakovaně padělány a obsahují nebezpečné látky. Na tyto padělky ohrožující životy konzumentů však neupozornila. Naopak Sdružení výrobců lihovin dlouhodoběna zneužívání denaturace Generální ředitelství cel upozorňuje,“ říká Kučera.

„Izopropylalkohol neboli isopropanol býval součástí různých výrobků spotřební chemie. Vyráběla se tak z něho např. Okena a Iron –výrobky vyhledávané alkoholiky a konzumované jakožto náhražky za pro ně drahý kvalitnější ethanol. IPA však na centrální nervový systém působí zhruba dvojnásobně než samotný ethanol. Nelegální výrobci alkoholu tedy v tomto případěhodně riskují. Při požití hrozí např. poškození jater či ledvin a vzhledem k tomu, že se cca 80 % dávky vyloučí jako aceton, přispívá isopropanol nepřímo k depresi CNS. Smrt může nastat náhle i v důsledku této deprese anebo se zpožděním – v závislosti na vývoji šoku s hypotenzí,“ říká Jaroslav Procházka z Oddělení klinické biochemie Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Naše voda

 

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách