Budějovický Budvar loni vystavil rekordní objem piva

17. března 2017 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách

bud

Budějovický Budvar vystavil v roce 2016 historicky rekordní objem piva. Celkem to bylo 1 615 000 hektolitrů, což je meziročně o 0,8% více. Uvádí to dnešní zpráva pivovaru.

Loňský prodej piva mohl být ještě vyšší, ale pivovar již v roce 2015 dosáhl horní hranice svých výrobních i logistických kapacit. Proto musel v řadě případů odmítat požadavky zákazníků. Loňské zvýšení prodeje umožnil soubor interních organizačních opatření a maximální úsilí všech zaměstnanců. Další zvýšení prodeje piva bude možné až po dokončení rozsáhlých investic v předpokládané hodnotě 2 miliardy Kč do roku 2020. Očekávaný rozvoj pivovaru však může úplně zastavit zákon o registru smluv. Budějovický Budvar proto usiluje o získání výjimky.

Budějovický Budvar vystavil v roce 2016 nejvíce piva ve své historii. Celkový objem dosáhl hodnoty 1 615 000 hektolitrů, což je o 0,8 % více než v roce 2015 (1 602 000 hektolitrů). Nárůst výroby je dlouhodobým trendem: v roce 2006 byl výstav pivovaru 1 151 000 hektolitrů a od té doby se tedy objem zvýšil o 40%. Přes navyšování objemu výroby je prioritou zachování vysoké kvality piva.

„Výsledky mohly být ještě lepší, ale pivovar je již od roku 2015 na horní hranici výrobních a logistických kapacit. Především v hlavní sezóně jsme dokonce bohužel museli v řadě případů odmítat objednávky našich zákazníků,“ říká Ing. Petr Žáček, ředitel Budějovického Budvaru. Zvýšení prodeje umožnila realizace souboru organizačních opatření, která umožnila najít drobné rezervy. To si vyžádalo také maximální úsilí všech zaměstnanců. „Pokud chceme vyrobit a prodat více piva, musíme co nejrychleji dokončit naplánované investice do rozšíření logistiky a následně také do výrobních kapacit,“ dodává Petr Žáček.

Ekonomický ředitel Ing. Petr Žáček v zastoupení ředitele podniku řídil pivovar od 1.6.2016, k 1.1.2017 byl ministrem zemědělství pověřen řízením pivovaru jako jeho ředitel.

Již v minulém roce byly zahájeny rozsáhlé rozvojové investice v řádu 2 miliard Kč, jejichž cílem je zvýšení logistických a následně i výrobních kapacit tak, aby po jejich dokončení výstav pivovaru dosáhl objemu 2 mil. hektolitrů. Mezi již dokončené projekty rozvoje patří nové přetlačné tanky pro pivo před stáčením o jmenovitém objemu 10 000 hektolitrů. V současné době probíhá upgrade centrálního informačního systému (ERP), výstavba automatizovaného skladu, technologického mostu (lávky) a silničního mostu. Dokončuje se projektová příprava k dalším etapám rozvoje: rozšíření kvasných kapacit, stavba třetí lahvové stáčecí linky včetně rozšíření kapacit varny.

„V této souvislosti máme vážné obavy, že se do očekávaného rozvoje podniku negativně promítnou dopady zákona o registru smluv. Pokud nezískáme výjimku, ztratíme svou konkurenceschopnost, což samozřejmě přinese ztrátu rentability podniku plynoucí z poklesu tržeb a nárůstu nákladů. Výsledkem bude zhoršení výsledků hospodaření a v krajním případě dokonce propad do účetní ztráty,“ uzavírá Petr Žáček.

Naše voda, foto: Budvar

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách