Brno se chystá na festival Víno zblízka

Aktualizováno 1. listopadu 2013 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Nápoje a voda v potravinách

lahev - historie - IMG_1460

V pátek 8. listopadu 2013 odstartuje pod názvem VÍNO Z BLÍZKA druhý ročník festivalu moravských vín v Brně. Informoval o tom Martin Gillár z Nadace Partnerství.

Podle jeho údajů touto akcí navazují organizátoři z Nadace Partnerství na již tradiční letní festival Jídlo z blízka. Ve vybraných restauracích, vinárnách a historických sklepech Brna nabídne v rámci festivalu 25 špičkových vinařství z blízkých vinařských obcí více jak 250 moravských vín. Každý vinař bude svá vína prezentovat v jedné restauraci či vinárně.

„Historie města Brna je s vínem neodmyslitelně spjata. Jeho podzemí sloužilo v minulosti k výrobě, skladování i obchodování s vínem. V dnešní době je vztah mezi jihomoravskými vinaři a samotným Brnem z mnoha důvodů povadlý. Jedním z cílů festivalu je tedy oživit zašlou vinařskou slávu Brna a znovuobnovit jeho status brány do vinařské oblasti Morava,“ vysvětluje hlavní ideu ředitel festivalu Juraj Flamik, který se vinařské turistice dlouhodobě věnuje.

Samotný festival Víno z blízka se skládá ze tří částí – v první části nazvané „Měsíc vína a jídla z blízka“ (8. 11. až 7. 12.) bude každá ze zapojených restaurací nabízet lahůdky a jídla snoubená s vínem konkrétního festivalového vinaře. „Samotní vinaři se pak v restauracích osobně představí se svými víny během vrcholu celého festivalu – 7. prosince v rámci Velké degustační soboty. Je to letos vůbec poprvé, kdy se v Brně objeví tolik špičkových vinařů a jejich vín pohromadě,“ doplňuje manažerka festivalu Eva Kvapilová. Návštěvníci budou mít během jediného dne možnost degustovat přibližně 250 vzorků vín na 25 místech v centru Brna.

„V rámci širšího centra města jsme vybrali 25 restaurací, vinoték a vináren, ve kterých budou prezentovat vinaři svá vína.“ Do festivalu se tak zapojí známé brněnské restaurace, jako jsou La Bouchée, Bohéma, Koishi, Thalie, U kouřícího králíka, L´Eau Vive, Mezzanine, Boulevard nebo Šermířský klub L.A.G.

V rámci vstupenky Na Velkou degustační sobotu získá každý návštěvník festivalovou degustační skleničku, tištěného průvodce, festivalovou tašku, dárky od partnerů, degustaci 250 vzorků vín a kupon na nákup lahvového vína v hodnotě 100 korun.

Závěr celého festivalu obstará nedělní Předvánoční vinný trh 8. prosince v Atriu Fakulty sociálních studií na Joštově ulici,“ říká manažerka festivalu Eva Kvapilová. Během něj budou mít návštěvníci možnost nákupu vína za ceny ze dvora a v dárkovém vánočním balení na jednom místě.

V rámci Měsíce jídla a vína z blízka (8. listopadu – 7. prosince) platí návštěvníci za jídla snoubená s vínem přímo v restauracích, informace o možnosti rezervace na www.vinozblizka.cz. Vstupenka na Velkou degustační sobotu (7. prosince, 10–22 hod.) stojí v předprodeji 690 Kč a návštěvníci získají možnost degustace více jak 250 vín u 25 vinařů, kupon na odběr lahvového vína u vinařů v hodnotě 100 Kč, tištěného průvodce, festivalovou tašku a degustační skleničku. Vstupenky lze zakoupit na www.vinozblizka nebo v síti Ticketstream. Vstupné na Předvánoční vinný trh (8. prosince, 9–15 hod.) je 280 Kč (pro účastníky Velké degustační soboty zdarma), v jehož rámci je možné degustovat nabízená vína a zároveň kupony na odběr vína v hodnotě 200 Kč. Další informace najdete na: www.vinozblizka.cz

Program festivalu:

8. 11. – 6. 12.  Měsíc  jídla a vína z blízka

Vychutnejte si jídla snoubená s víny festivalových vinařů ve vybraných restauracích

7. 12.               VELKÁ DEGUSTAČNÍ SOBOTA (10 – 22 hod.)

Projděte si se skleničkou v ruce předvánoční centrum Brna a navštivte 25 sklepů, restaurací a vináren, kde si vychutnáte více jak 250 vzorků vín z blízka. Těšit se můžete na bohatý doprovodný gastronomický, vinařský a kulturní program

8. 12.               Předvánoční vinný trh (9 – 15 hod.)

Nakupte vína všech festivalových vinařů za ceny ze dvora a v dárkovém vánočním balení na jednom místě – v atriu Fakulty sociálních studií MU

Naše voda, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

 

 

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Nápoje a voda v potravinách, Voda a naše peněženka