Britská pravidla školního stravování zvyšují spotřebu ryb

18. srpna 2015 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Podnikání s vodou a zákony

pokrmy - tatarák losos - IMG_4640

Každá šestá základní škola v Británii nabízí svým strávníkům ryby pocházející z udržitelných chovů splňujících pravidla Marine Stewardship Council (MSC). Informuje o tom ekologický portál bio-info.cz. 

Přes 500 škol bylo vloni certifikováno k podávání ryb z MSC chovů, což představuje nárůst počtu škol nabízejících ryby z udržitelných chovů o 18 procent. Organizace MSC přičítá nárůst spotřeby novým britským standardům pro školní stravování (School Food Standards), které platí od ledna letošního roku.

Henry Dimbleby, jeden z autorů School Food Standards, řekl: „Zpráva ukazuje, že nová pravidla školního stravování mají jasný pozitivní vliv na spotřebu ryb ve školách. Tisíce žáků nyní jí ryby z udržitelných chovů, podporují šetrné zacházení s rybami a dozvídají se, jak chránit naše moře.“ Toby Middleton, regionální programový ředitel MSC, dodává: „Zaznamenali jsme výrazný nárůst počtu škol nabízejících ryby certifikované dle pravidel MSC a zvýšený zájem o olejnaté ryby. Podle nových pravidel školního stravování mají školní jídelny povinnost nabízet žákům olejnaté ryby každé tři týdny a navíc doporučují používat ryby z MSC certifikovaných chovů.“

Zvýšený počet škol používajících ryby z MSC chovů se promítl do zvýšených prodejů těchto ryb do sektoru vzdělávání od ledna letošního roku, a to o 33 procent.

Zdroj: www.bio-info.cz, primární zdroj: The Fish Site, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Rybářství a rybníkářství