Blížící se vrchol masopustu opepří „Pepřové pivo“

9. února 2012 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Nápoje a voda v potravinách

PEPROVE_PIVO

V pondělí 13. února uvede pivovar Velké Březno na trh speciální Pepřové pivo. Informovala o tom dnes PR manažerka společnosti Heineken ČR Kateřina Beute.

Blíží se totiž vrchol masopustu, a při této příležitosti mohou podle Beute milovníci speciálních piv  už podruhé ochutnat dvanáctistupňový nefiltrovaný ležák s jemně pikantní a výjimečnou chutí, kterou mu dodává extrakt ze zeleného pepře. Pepřové pivo uvařil „specialista na speciály“ a vrchní sládek pivovaru ve Velkém Březně Petr Hauskrecht se svými spolupracovníky. Prodávat se bude v celé ČR. Seznam všech 1263 restauračních zařízení, kde se bude Pepřové pivo čepovat, je už v tomto okamžiku ke shlédnutí na webových stránkách www.peprovepivo.cz.

„Stejně jako vloni jím chce uctít masopust, svátek hojnosti, radosti, dobrého jídla, pití i zábavy, což jsou věci, které by neměly být cizí žádnému člověku,“konstatuje Beute. Pepřové masopustní pivo ve Velkém Březně vyrobili tradiční klasickou technologií na dva rmuty z českého sladu, žateckého chmele a vody z artézských vrtů. Speciální pivo dále kvasilo v otevřených kádích a dozrávalo v ležáckých tancích při teplotě 2° C. Díky tomu má masopustní pivo hustou smetanovou pěnu a skvělý říz. Má však i něco navíc: neobvyklou pikantní chuť z extraktu zeleného pepře.

A s jakým příběhem Pepřové masopustní pivo přichází? Váže se k období masopustu, který trvá poměrně dlouho – od 7. ledna do úterý před Popeleční středou, kdy pro věřící začíná čtyřicetidenní postní období před Velikonocemi. Termín těchto svátků jara je jak známo proměnlivý, nicméně letošní masopustní úterý připadá na 21. února.

Oslavy masopustu jsou velmi staré – a vždycky přály jedlíkům. Všichni si totiž měli užít dostatek všeho před obdobím, kdy ještě není nová úroda, a tak se slavila hojnost před střídmějším a postním předjařím. Během masopustu se také často konaly svatby s odůvodněním, že právě tyto svazky budou šťastné a dlouho vydrží. Ve skutečnosti však zejména zabijačky poskytovaly vítanou možnost uspořádat hostinu a všechny podělit výslužkami.

Velkolepě se podle historických dokladů oslavoval zejména závěr masopustu. Začínal na Tučný čtvrtek, který předcházel poslední masopustní neděli. Tehdy se zabíjela prasata, peklo maso a popíjelo pivo. Hospodyně zadělávaly na koblihy a boží milosti, které smažily na sádle a všechny jimi obdarovávaly. V úterý před Popeleční středou vyrazil po vsi průvod maškar a pochovávala se basa. Zábava a celý masopust končil přesně o půlnoci. Už ráno se šlo do kostela, kde věřící dostávali křížek z popela na čelo. A začal čtyřicetidenní půst.

Naše voda

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Nápoje a voda v potravinách