Blíží se termín prachatické přehlídky „Ryby a víno“

12. září 2012 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Rybářství a rybníkářství

fish fest Litomyšl - příprava ryb IMG_3339

Ve dnech 14. až 15. září proběhne v Prachaticích v pořadí 7. ročník gastronomické přehlídky „Ryby a víno“. Informuje o tom Prachatický deník.

Akce proběhne v prostorách prachatické renesanční radnice – Radničním sále, sklepení a arkádách. Na arkádách bude nainstalováno kuchařské studio, kde bude mistr kuchař předvádět a moderovat své kuchařské umění – pokrmy z ryb a rybí speciality. Mimo pokrmů z čerstvých ryb, jako je kapr, amur, štika, candát, sumec, pstruh a siven, budou prezentovány uzené ryby a výrobky studené rybí kuchyně, nebudou chybět ani plody moře. Přehlídky se každoročně zúčastní na pětadvacet vinařství z Moravy i z Čech, která budou prezentovat více než stovku vzorků vín vynikající kvality.

Kombinace pokrmů z ryb a vína je v historii tradiční a má své počátky již v předhistorických dobách evropské kultury. Zejména národy jihu Evropy užívají ryb a vína ve velké hojnosti. V naší národní kuchyni je tato tradice velice slabá, průměrná spotřeba sladkovodních ryb je dle statistiky 1,43 kilogramu na jednoho obyvatele, například u vepřového je to kolem čtyřiceti kilogramů.

Hlavním smyslem přehlídky je tedy podpora výchovy a osvěty v oblasti stravovací a vinařské kultury a propagace a podpora kvalitních domácích potravin – sladkovodních ryb a vín, což je takzvané snoubení pokrmů a vín, neboli harmonické prolnutí chutí jídla a vína a podobně. Další cíl tohoto projektu je oblast cestovního ruchu – přilákat širokou veřejnost a množství turistů na takzvanou zážitkovou gastronomii neboli „zážitkovou – gastronomickou turistiku“ z celé České republiky.

Město Prachatice je skutečně renezančním skvostem a tyto přehlídky si nemohly najít lepší prostředí k propojení zážitkové a poznávací turistiky. Součástí přehlídky je i zajímavý doprovodný program, například ukázka filetování sladkovodních ryb, kterou tradičně předvedou studenti Střední rybářské školy Vodňany, v instalovaných akváriích budou ukázky sladkovodních ryb a raků, kterou zajišťuje Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický Vodňany.

Na projektu se podílí město Prachatice, Ministerstvo zemědělství ČR, Státním zemědělský a intervenční fond, Vinařský fond ČR, Rybářské sdružení ČR, a jednotliví vinaři a rybáři, bez kterých by to nešlo. Záštitu opětovně převzali ministr zemědělství Petr Bendl a hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Zdroj: Prachatický deník

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství