Bezhlavé Baltické sardinky měly kupodivu hlavy

21. dubna 2012 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Rybářství a rybníkářství

Přestože na „Baltických sardinkách v tomatové omáčce“ z Estonska, které se prodávaly na českém trhu, bylo uvedeno – sardinky celé bez hlav a ocasů (Sprattus sprattus) – po otevření labužník zjistil, že na něj rybky „kulí oči“. Podle mluvčího veterinářů Josefa Dubna to zjistili inspektoři Krajské veterinární správy pro Zlínský kraj.

Učinili tak na základě podnětu zákazníka a odebrali vzorky z „Baltických sardinek v tomatové omáčce“ z Estonska s dobou minimální trvanlivosti do 19. 7. 2013. Zjistili, že obchodní úprava konzervovaného výrobku typu sardinek neodpovídá ustanovení čl. 3 Nařízení č. 2136/89, který stanoví, že za účelem vhodné obchodní úpravy produktů musejí být sardinky řádně zbaveny hlavy, žáber, ocasní ploutve a vnitřností, kromě jiker, mlíčí a ledvin, jakož i, podle dotčené obchodní úpravy, páteře a kůže a taktéž neodpovídá § 10 zákona o potravinách. Vyšetření provedli ve Státním veterinárním ústavu Olomouc.

Firmě ve Zlínském kraji bylo dodáno celkem 2 352 konzerv, (balení po 240 g). Nařízeno pozastavit a stáhnout z tržní sítě.

Podle Dubna sice nejde o zdravotní ohrožení, ale o neodpovídající značení a úpravu, která neodpovídá deklaraci.

„Vyvolí-li si zákazník rybku bez hlavy, má na to právo ji v konzervě nalézt!,“ podokl Duben.

Naše voda

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství