Bavorsko a Čechy jsou už stovky let kapří základnou Evropy

Aktualizováno 14. října 2011 | Rubrika: Rybářství a rybníkářství

kapr

Většina ze stovek tisíc kusů kaprů, které jedí Češi a Němci na vánoční večeři, pochází z bavorsko-českého příhraničí, největší evropské kapří základny. To, že se kapři ve velkém nechovají jen v Čechách, ale právě také v Bavorsku, a na tuto ne vždy známou propojenost, upozorňuje Central European Press Agency.

V tisících rybníků Bavorska a Česka, které spojuje od dob středověku rybníkářská tradice, každoročně odchovají zhruba 26.000 tun ryb určených k domácí spotřebě i na export.  Bavorský hornofalcký kapr Obepfälzer Karpfen a jihočeský Třeboňský kapr se pyšní chráněným zeměpisným označením Evropské unie, které je určeno pro výrobky, jejichž kvalita se váže k místu původu. Honosí se tak stejným označením jako například parmská šunka nebo šampaňské. Na obou stranách hranice začala v září nová kapří sezóna.

 V Česku je asi 24.000 chovných rybníků, z nichž se vyloví asi 20.000 tun kaprů. Téměř polovina jich jde na export. Česká Republika je druhým největším producentem kaprů v EU a zároveň jejich největším vývozcem. Velká část ryb pochází z jižních Čech. Region kolem Třeboně je jedním z center středoevropské kapří produkce. Oblast charakterizuje velké množství vodních ploch, na 7000 hektarech se rozkládá přes 500 rybníků. Sídlí tam akciová společnost Rybníkářství Třeboň, která patří s 3000 tunami prodaných kaprů ročně k největším producentům sladkovodních ryb v EU. Třeboňský kapr se vyváží do Německa, Rakouska a mnoha dalších států EU.

V Německu je největším producentem kaprů Bavorsko. Na zhruba 20.000 hektarech rybníků tam ročně vyprodukují asi 6000 tun ryb. Zhruba polovina z nich pochází z chovů v Horní Falci mezi městy Weiden a Tirschenreuth. V bavorské kapří základně se o 4000 rybníků stará okolo 2000 rybníkářů. Jedním z důvodů mimořádné kvality hornofalckého kapra je trochu chladnější klima celého regionu, které způsobuje, že kapři rostou pomaleji a mají pevnější tělo a lepší maso.

Stejně jako v Česku má také v Bavorsku rybníkářství mnohasetletou tradici. V Horní Falci to byli opati waldsassenského kláštera, kteří před téměř tisíci lety založili v bažinaté oblasti první rybníky na chov kaprů. A mnoho sedláků, obchodníků a dalších je tehdy následovalo a jako přivýdělek k hlavní činnosti chovali ryby, především kapry, jimž se v často přirozeně kalných a mělkých vodách velmi zalíbilo. A tento stav trvá dodnes.

Se začátkem nové rybí sezóny se kapr v hornofalcké oblasti Stiftland ocitá ve středu nejen kulinářského dění. Na počest zdejšího slavného obyvatele rybníků se na podzim při tradičních Rybích týdnech konají velké slavnosti (www.erlebnis-fisch.de).

 

 Kreativitě při přípravě kapra se ani v Čechách, ani v Německu meze nekladou. Ať už jde o tradičního kapra na modro, smaženého s bramborovým salátem, nebo na středomořský způsob (kapr Saltimbocca) či asijský Wan Tan z kapra. Hlavní je, že chutná stále více.

 
 
Související rubriky: Rybářství a rybníkářství