Alternativou ke konzumaci kaprů by mohl být jeseter

21. prosince 2012 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Rybářství a rybníkářství

jeseter IMG_0055

Předvánoční prodejní čísla velkých rybářství nadále potvrzují tradici, že na kapra při štědrovečerní večeři zatím žádný jiný pokrm nemá. Jak ale píše ve svém článku deník Právo, nemusí však tomu tak být natrvalo.

Konkurencí mu totiž může být novinka letošního roku – jeseter. Je totiž bez kostí.Rybniční hospodářství Lázně Bohdaneč je druhé největší v Česku a na trh dodá ročně více než tři sta tun ryb z téměř padesátky rybníků. Klasický český kapr z toho stále tvoří 90 procent nabídky. „Mezi kapra a Vánoce se dá stále udělat rovnítko,“ přikývl na dotaz Práva obchodní ředitel rybářství Miroslav Středa.

„Ideální hmotnost, kterou teďdáváme na trh, je tři kila,“ dodal. Už proto na vánočním trhu jiné ryby zatím nekonkurují. „Celoročně prodáváme amury, štiky, líny, sumce. Prodávají se od léta, proto taky ve váze výrazně menší než u kaprů, tak od 1,6 kila. Během roku se vyprodají, teď můžeme lidem, kteří mají zájem o jinou rybu, nabídnout navíc jen sumce a amury bílé,“ připustil Středa s tím, že ale zkoušejí nové druhy ryb, kterými by rádi doplnili mezery na trhu. Konkrétně jesetera, který by prý mohl v budoucnu nejvíce kaprovi konkurovat. „Jeseter je novinkou letošního roku. Zatím nám dorostli do váhy necelých dvou kilogramů. Chtěli bychom takto oslovit zákazníky, kteří se obávají rybích kostí. Jeseter je vlastně paryba, nemá žádné kosti, jenom chrupavčitou páteř,“ nabídl změnu Středa. Přesto, stejně jako řada rybářů a kuchařů, tvrdí, že i kapr může být bezkonkurenční pochoutkou, kterou nezkazí nekonečné množství drobných kostiček.

„U nás kuchařky stále trvají na klasických rybích podkovách, ale i z kapra se dají udělat filety. Při trošešikovnosti a znalosti anatomie ryb se pak dají udělat porce, které můžete naštědrovečerní tabuli předložit bez sebemenších obav i malým dětem,“ ujistil Středa.

Kapra je podle prodejců dostatek v rozmezí od 70 do 90 korun za kilo. „Je samozřejmostí, že lidé mají před Štědrým dnem zájem především o kapry. Ve větším však kupují také pstruhy nebo amury,“ potvrdil Právu jednatel společnosti Lesy a rybníky České Budějovice Josef Schoř, před jejíž prodejnou v jihočeské metropoli se už několik dní stojí fronty. Kilogram výběrového kapříka tam stojí 81 korun.

Největší producent ryb na jihuČech, společnost Rybářství Třeboň, dal do distribuce před Vánoci 16 tisíc metráků ryb. „Složení je tradiční, tedy 90 procent z této produkce tvoří kapr. Zbylých deset procent činí amur, tolstolobik, štika, sumec, candát nebo například lín,“ sdělil Právu předseda představenstva společnosti Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Zdroj: Právo

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Voda a naše peněženka